Szalonn?s-gomb?s ny?lcomb.
sponsored links
A napokban bev?s?rl?s k?zben megl?ttam a friss ny?lh?st a h?t?pultban, ?s r?gt?n a kosaramba is tettem egy t?lc?nyit. Mivel vadast m?r k?sz?tettem ny?lh?sb?l (receptje erre a linkre kattintva tal?lhat?), s?lt ny?lcomb is volt m?r (ny?lh?ssal k?sz?lt receptek erre a linkre kattintva tal?lhat?k) ?gy gondoltam egy szalonn?s-gomb?s raguval f?z?m puh?ra. Mivel a ny?lh?s zsenge volt, ?gy b? egy ?ra alatt el is k?sz?lt az eb?d. ?n barna rizzsel t?laltam, de feh?r rizs, vagy a krumplip?r? is j?l illik hozz?.
Hozz?val?k:
3 db ny?lcomb
20 dkg cs?sz?rszalonna
50 dkg csiperke gomba
1 db v?r?shagyma (nagy)
2 gerezd fokhagyma
s? (?zl?s szerint)
1 tk ?tel?zes?t?
?r?lt sz?nes bors (?zl?s szerint)
1 kk kakukkf?
1 kk major?nna
2 dl tejf?l
1 tk liszt
2 dl feh?rbor
3 dkg vaj
A ny?lcombot mossuk meg, majd pap?rt?rl?vel t?r?lj?k sz?razra.
A v?r?shagym?t pucoljuk meg, v?gjuk f?lbe, ?s v?konyan cs?kozzuk fel. A fokhagym?t szint?n pucoljuk meg, majd v?gjuk fel apr?ra.
A cs?sz?rszalonn?t v?konyan szeletelj?k fel, majd v?gjuk fel apr? kock?kra.
A gomb?t tiszt?tsuk meg, mossuk meg, alaposan csepegtess?k le, majd v?gjuk fel v?kony cs?kokra.
Egy serpeny?be tegy?k bele a felkock?zott szalonn?t, majd s?ss?k sz?p pirosra. Amikor m?r sz?p piros, szedj?k ki a zsirad?kb?l ?s tegy?k f?lre.
A marad?k zsirad?khoz adjuk hozz? a vajat, majd amikor felolvadt, helyezz?k bele a combokat, ?s mindk?t oldalukat addig s?ss?k, hogy sz?p sz?nt kapjon. Ezut?n vegy?k ki, ?s tegy?k f?lre.
A visszamaradt zsirad?khoz adjuk hozz? a v?konyra szeletelt v?r?shagym?t ?s futtassuk meg, hogy egy kicsit ?sszeessen, majd adjuk hozz? az apr?ra v?gott fokhagym?t, p?r pillanat m?lva pedig ?nts?k fel a borral.
Ezut?n ?zl?s szerint s?zzuk, borsozzuk, sz?rjuk meg az ?tel?zes?t?vel ?s a f?szerekkel, majd helyezz?k vissza a combokat, ?s p?roljuk f?lpuh?ra a h?st.
Amikor a h?s f?lpuh?ra p?rol?dott, adjuk hozz? a felszeletelt gomb?t ?s addig p?roljuk, hogy a h?s teljesen megpuhuljon. (ha sz?ks?ges akkor ?zes?ts?nk ut?na, de arra figyelj?nk, hogy a kis?t?tt szalonna is s?s)
A tejf?lt keverj?k sim?ra a liszttel, ?s egy kev?ske v?zzel.
Ezut?n szedj?k ki a h?st, majd a ?nts?k hozz? a tejf?l?s kever?ket, keverj?k csom?mentesre, ?s forraljuk ki.
Ezut?n tegy?k vissza a h?st, adjuk hozz? az el?z?leg kis?t?tt szalonn?t, majd t?bbsz?r ?vatosan megkeverve/r?zogatva f?zz?k m?g p?r percig, hogy az ?zek ?sszef?jenek.
K?zben k?sz?ts?nk hozz? ?zl?s szerinti k?retet.... pl. rizst, krumplip?r?t, de ?n t?szt?val is eltudom k?pzelni.
T?lal?s el?tt helyezz?nk a t?ny?rra egy ny?lcombot, kanalazzuk mell? a szalonn?s-gomb?s ragut, majd ?zl?s szerinti k?rettel k?n?ljuk. ?n barna rizst k?sz?tettem hozz?, ?s azzal t?laltam.