Szalalkális aprósütemény
sponsored links
Régi idõk kedvelt aprósüteménye, dédnagyanyám is gyakran sütötte dédnagyapámnak. Akkori népies elnevezése ammóniás vagy emóniás pogácsa volt. Abban az idõben kétféle pogácsát ismertek, a sütõlapát nagyságú, egyben sütöttet és az apróbb, szaggatott pogácsát. Ez utóbbiba az édes és a sós aprósütemény egyaránt beletartozott. Karácsony környékén gyakran készítették a szalalkális pogácsát. Szegényebb háztartásokban is megengedhették maguknak, hiszen egyszerû, olcsó sütemény volt. Kis bádogformákkal szív, csillag, madár, hold, virágformákra szaggatták. Gyakran karácsonyfadíszként is használták.
Hozzávalók
60 dkg liszt (és amennyit még felvesz a gyúrásnál)
15 dkg porcukor
1,5 evõkanál fagyos zsír
1 tojás ...