Szalagos Fánk

2012-02-13

sponsored links



Hozzávalók:
?         500 g liszt
?         1 tojás
?         2-2,5 dl tej
?         2 evõkanál cukor
?         Élesztõ (kocka)
?         4 evõkanál olvasztott vaj vagy margarin
?         Egy csipet só
?         Egy citrom reszelt héja
?         Egy evõkanál rum (rendes alkoholos rum, mivel így nem tud majd a tészta túl sok zsiradékot magába szívni)
?         Olaj a sütéshez (kb. 1-1,5 liter)
?         Porcukor megszórni a fánkok tetejét


Elkészítés:
 Elsõ lépésként átszitáljuk a lisztet, majd körülbelül egy fél deci tejet fellangyosítunk, belekavarjuk a cukrot és végül belemorzsoljuk az élesztõt, hozzákeverünk még körülbelül két evõkanál lisztet és hagyjuk felfutni. Míg az élesztõ felfut, addig fellangyosítjuk a maradék tejet, lereszeljük a citrom héját és felolvasztjuk a vajat vagy a margarint. A liszthez hozzáadjuk a felfutatott élesztõt, a langyos tejet, a citrom reszelt héját és a rumot egy robotgép segítségével vagy kézzel jól összedolgozzuk, majd lassan hozzágyúrjuk a felolvasztott vajat, ha szükségesnek érezzük, még hozzágyúrhatunk egy kevés lisztet. Miután alaposan összedolgoztuk a hozzávalókat, a tésztát egy tálba helyezünk, amit konyhai kendõvel betakarunk és hagyjuk kelni körülbelül egy órát. Ha a tészta legalább kétszeresére megkelt, akkor egy jól meglisztezett lapítón kinyújtjuk körülbelül egy centiméter vastagságúra és kettõbe hajtjuk a tésztát, majd újra egy centiméter vastagságúra nyújtjuk. Azért fontos, hogy a kinyújtott tésztát kettõbe hajtsuk, majd újra kinyújtsuk, mert így fogjuk elérni azt, hogy a fánkok közepén megmaradjon a fehér csík, amirõl a szalagos fánk nevet kapta. A kinyújtott tésztát kiszaggatjuk egy fánkvágó vagy pohár segítségével. A kisszaggatott fánk tésztákat egy konyhai ruhára helyezzük, majd egy másik konyhai ruhával letakarjuk és újból kelni hagyjuk körülbelül fél óráig. Felforrósított olajba kisütjük a tésztákat, azért hogy a fánkok közepe is jól megsüljön mikor a tésztát beletesszük lefedjük egy fedõvel 1-2 percig, majd  a fedõ levétele után megforgatjuk a tésztákat. A kisült fánkokat szalvétára kiszedjük, majd egy kis idõ elteltével megszórjuk porcukorral.





Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Fondantina/~3...

sponsored links

Keres?s