Szalagos fánk
sponsored links
Sokan szeretik, ám kevesen készítik ezt a fánkot, mert azt gondolják bonyolult, pedig nem az. A szalagtól sem kell megijedni, csak egy ici-pici trükköcske és máris masnit köthetünk e csodás desszertre.
Imádnivaló és felülmúlhatatlan. Mindenkinek ajánlom, legalább egyszer ki kell próbálni! Azután minden héten ilyet akar majd enni az egész család.
Elkészítése nem bonyolultabb a többi fánknál, csak egy kicsit idõ igényesebb a kelesztés miatt.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
4 dkg élesztõ
2 dl tej
6 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
4 tojássárgája
1 csipet só
fél citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
olaj a sütéshez
baracklekvár és porcukor a tálaláshoz
Az élesztõt futtasd fel a langyos tejben 2 teáskanál cukorral.
Dagasztó tálba tedd bele a lisztet, sót, porcukrot, olvasztott vajat, vaníliás cukrot, citrom héjat, tojássárgákat.
Ha az élesztõ felfutott, öntsd a lisztes keverékhez és dagaszd meg félkemény tésztára.
Letakarva pihentesd kb. 30-40 percig. A duplájára kel megkelnie.
Ha dagasztógépet használsz hagyd végig futni a dagasztó és kelesztõ programot.
Ha megkelt a tészta lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra és pogácsa szaggatóval szaggass korongokat belõle. A maradék tésztát gyúrd össze, nyújtsd ki és szaggass tovább, amíg a tészta el nem fogy.
Takard le a korongokat konyharuhával és hagyd 10 percig kelni.
Közben melegítsd fel az olajat. Ne legyen forró, mert megfog égni a tészta.
Végezz próba sütést, akkor jó az olaj, ha szép világos marad a fánkocska színe.
Ha lyukas fánkot szeretnél készíteni akkor sütés elõtt készíts a két hüvelykujjaddal a tészta közepébe mélyedést és a lyukkal lefelé kezd a sütést.
Fedd le fedõvel az edényt és süsd 2-3 percig az egyik oldalát. Ezután fordítsd meg és süsd a másik oldalát is 1-2 percig.
Amiatt lesz szalagos, hogy letakarod a fedõvel.
Szedd a fánkokat papírszalvétára és tálald porcukorral meghintve és baracklekvárral.
Habzsák segítségével meg is lehet tölteni a fánkokat, de csokival leöntve is igazán finom lesz.
Imádnivaló és felülmúlhatatlan. Mindenkinek ajánlom, legalább egyszer ki kell próbálni! Azután minden héten ilyet akar majd enni az egész család.
Elkészítése nem bonyolultabb a többi fánknál, csak egy kicsit idõ igényesebb a kelesztés miatt.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
4 dkg élesztõ
2 dl tej
6 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
4 tojássárgája
1 csipet só
fél citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
olaj a sütéshez
baracklekvár és porcukor a tálaláshoz
Az élesztõt futtasd fel a langyos tejben 2 teáskanál cukorral.
Dagasztó tálba tedd bele a lisztet, sót, porcukrot, olvasztott vajat, vaníliás cukrot, citrom héjat, tojássárgákat.
Ha az élesztõ felfutott, öntsd a lisztes keverékhez és dagaszd meg félkemény tésztára.
Letakarva pihentesd kb. 30-40 percig. A duplájára kel megkelnie.
Ha dagasztógépet használsz hagyd végig futni a dagasztó és kelesztõ programot.
Ha megkelt a tészta lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra és pogácsa szaggatóval szaggass korongokat belõle. A maradék tésztát gyúrd össze, nyújtsd ki és szaggass tovább, amíg a tészta el nem fogy.
Takard le a korongokat konyharuhával és hagyd 10 percig kelni.
Közben melegítsd fel az olajat. Ne legyen forró, mert megfog égni a tészta.
Végezz próba sütést, akkor jó az olaj, ha szép világos marad a fánkocska színe.
Ha lyukas fánkot szeretnél készíteni akkor sütés elõtt készíts a két hüvelykujjaddal a tészta közepébe mélyedést és a lyukkal lefelé kezd a sütést.
Fedd le fedõvel az edényt és süsd 2-3 percig az egyik oldalát. Ezután fordítsd meg és süsd a másik oldalát is 1-2 percig.
Amiatt lesz szalagos, hogy letakarod a fedõvel.
Szedd a fánkokat papírszalvétára és tálald porcukorral meghintve és baracklekvárral.
Habzsák segítségével meg is lehet tölteni a fánkokat, de csokival leöntve is igazán finom lesz.