Szalagos farsangi fánk
sponsored links
Ha farsang, akkor természetesen nálunk is készül fánk! Bár mi nem csak az év ezen idõszakában sütünk fánkot, mert a gyerekek nagyon szeretik.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg cukor
3 tojás
1 cs élesztõ
8 dkg vaj
2 dl tej
1 csipet só
a sütéshez olaj
a díszítéshez porcukor
és baracklekvár
Elkészítés:
Én a kenyérsütõ üstjében készítettem a tésztát, a következõk szerint. Alulra mérjük a folyékony alapanyagokat (tej, olvasztott vaj, tojások) és a só, erre jön a liszt, a közepébe kis mélyedésbe a élesztõ és a cukor.
Majd jöhet a gép dagasztó-kelesztõ programja.
Ha a tészta a duplájára dagad, akkor lisztezett deszkára borítom, átgyúrom és ujjnyi vastagra nyújtom. Fánk szaggatóval kiszaggatom és letakarva 15 percet pihentetem.
Olajat hevítek. A fánkok tetejére mélyedést készítek az ujjammal és ezzel a mélyedéssel lefele teszem bele az olajba õket, ez a légbuborék tartja fent az olaj tetején õket, így lesz a fánk szép szalagos. Mindkét oldalát szép aranybarnára sütöm, majd papírtörlõre szedem, hogy lecsepegjen.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
image/jpeg