Szalagos F?nk
sponsored links
Hozz?val?k:
? 500 g liszt
? 1 toj?s
? 2-2,5 dl tej
? 2 ev?kan?l cukor
? ?leszt? (kocka)
? 4 ev?kan?l olvasztott vaj vagy margarin
? Egy csipet s?
? Egy citrom reszelt h?ja
? Egy ev?kan?l rum (rendes alkoholos rum, mivel ?gy nem tud majd a t?szta t?l sok zsirad?kot mag?ba sz?vni)
? Olaj a s?t?shez (kb. 1-1,5 liter)
? Porcukor megsz?rni a f?nkok tetej?t
Elk?sz?t?s:
Els? l?p?sk?nt ?tszit?ljuk a lisztet, majd k?r?lbel?l egy f?l deci tejet fellangyos?tunk, belekavarjuk a cukrot ?s v?g?l belemorzsoljuk az ?leszt?t, hozz?kever?nk m?g k?r?lbel?l k?t ev?kan?l lisztet ?s hagyjuk felfutni. M?g az ?leszt? felfut, addig fellangyos?tjuk a marad?k tejet, lereszelj?k a citrom h?j?t ?s felolvasztjuk a vajat vagy a margarint. A liszthez hozz?adjuk a felfutatott ?leszt?t, a langyos tejet, a citrom reszelt h?j?t ?s a rumot egy robotg?p seg?ts?g?vel vagy k?zzel j?l ?sszedolgozzuk, majd lassan hozz?gy?rjuk a felolvasztott vajat, ha sz?ks?gesnek ?rezz?k, m?g hozz?gy?rhatunk egy kev?s lisztet. Miut?n alaposan ?sszedolgoztuk a hozz?val?kat, a t?szt?t egy t?lba helyez?nk, amit konyhai kend?vel betakarunk ?s hagyjuk kelni k?r?lbel?l egy ?r?t. Ha a t?szta legal?bb k?tszeres?re megkelt, akkor egy j?l meglisztezett lap?t?n kiny?jtjuk k?r?lbel?l egy centim?ter vastags?g?ra ?s kett?be hajtjuk a t?szt?t, majd ?jra egy centim?ter vastags?g?ra ny?jtjuk. Az?rt fontos, hogy a kiny?jtott t?szt?t kett?be hajtsuk, majd ?jra kiny?jtsuk, mert ?gy fogjuk el?rni azt, hogy a f?nkok k?zep?n megmaradjon a feh?r cs?k, amir?l a szalagos f?nk nevet kapta. A kiny?jtott t?szt?t kiszaggatjuk egy f?nkv?g? vagy poh?r seg?ts?g?vel. A kisszaggatott f?nk t?szt?kat egy konyhai ruh?ra helyezz?k, majd egy m?sik konyhai ruh?val letakarjuk ?s ?jb?l kelni hagyjuk k?r?lbel?l f?l ?r?ig. Felforr?s?tott olajba kis?tj?k a t?szt?kat, az?rt hogy a f?nkok k?zepe is j?l megs?lj?n mikor a t?szt?t beletessz?k lefedj?k egy fed?vel 1-2 percig, majd a fed? lev?tele ut?n megforgatjuk a t?szt?kat. A kis?lt f?nkokat szalv?t?ra kiszedj?k, majd egy kis id? eltelt?vel megsz?rjuk porcukorral.