Szakállas pogácsa
sponsored links
Húsvétra sütöttem, ez volt az egyetlen sós sütink idén. A receptet itt találtam, a tésztát ez alapján készítettem el. A krémet viszont saját kútfõbõl állítottam össze, én egy besamel alapot fõztem hozzá és nem bántam meg. Nagyon szeretem a besamelt sós-sajtos krém alapként használni, már több receptet is találhattok itt az oldalon, amelyben hasonló megoldást alkalmaztam.
Hozzávalók a pogácsához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojássárgája
- 2 púpos evõkanál tejföl
- 4 dkg reszelt sajt
- 1 csapott teáskanál só
- 1 csapott teáskanál õrölt pirosparika
- 1 dkg élesztõ
- fél dl tej
- csipetnyi cukor
+ a kenéshez 1 tojássárgája
Az élesztõt langyos tejben a cukorral felfuttatom. A lisztet egy tálba öntöm, belemorzsolom a vajat, hozzáadom a tejfölt, reszelt sajtot, sót, tojássárgáját, pirospaprikát és az élesztõs tejet. Alaposan összegyúrom. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztem.
Lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtom a tésztát, pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A korongokat sütõpapírral bélelt tepsibe teszem, tetejüket felvert tojássárgájával megkenem, majd 180 fokra elõmelegített sütõben, légkeveréssel 15 perc alatt készre sütöm. Konyharuhával letakarva hagyom kihûlni.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 8 + 8 dkg vaj
- 3 evõkanál liszt
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl tejszín
- só
- õrölt fehérbors
- 15 dkg natúr krémsajt
+ az oldalára reszelt sajt, akár natúr-füstölt vegyesen
8 dkg vajat egy lábasban megolvasztok, beleszórom a lisztet és kevergetve kissé megkapatom. Felöntöm a tejjel és tejszínnel és folyamatos keverés mellett sûrûre fõzöm. Sóval, fehérborssal ízesítem. Kihûtöm.
Robotgéppel habosra keverem a másik 8 dkg lágy vajat, majd hozzáadom a kihûlt besamelt és a sajtkrémet is.
A pogácsákat kettesével összeragasztom a krémmel, kissé összenyomom õket, hogy az oldalán kifolyjon a sajtkrém és reszelt sajtban meghempergetem. Ettõl lesznek "szakállasak". :)
Tálalás elõtt 1 nappal érdemes elkészíteni és dobozban lezárva tárolni, hogy jól átpuhuljon a pogácsa. Nagyon finom, különleges aprósütemény.