Svéd mandulatorta blogszülinapra

2017-04-08

sponsored links

Nem vitás, blogszületésnapra torta dukál! :) A svéd mandulatorta már régóta szerepelt az elkészítendõk listáján, és ebbõl az alkalomból Juci receptje alapján meg is sütöttem. 
A dolog érdekessége, hogy õ 2012. április 7-én, blogjának 2. születésnapja alkalmából tette közzé ezt a híres-neves tortát. Az én blogom pedig pont aznap indult, tehát immáron az 5. születésnapot ünnepelhetem! Mondhatom hogy nem csak a közös születésnap, hanem az íze miatt is tökéletes választás volt a svéd mandulatorta.

A nagy napra való tekintettel tavaszi ruhába öltöztettem a blogot, valamint összegyûjtöttem, hogy a korábbi években milyen torták készültek eme jeles alkalomból:

2016. - Mozart torta
2015. - Egyszerû gesztenyetorta
2014. - Diós répatorta krémsajttal
2013. - Csokitorta liszt nélkül 

Köszönet minden látogatómnak, remélem a jövõben is tudok olyan tartalommal szolgálni, ami miatt érdemes lesz néha-néha ide kattintani! :)



Hozzávalók a tésztához:
4 tojás fehérje
12 dkg sötét, melaszos, ragacsos nádcukor (muscovado)
25 dkg darált mandula (héjas)
5 dkg félig megdarált mandula 

Hozzávalók a krémhez:
4 tojás sárgája
3 dkg keményítõ
2 dl tej
20 dkg vaj
kb. 10 dkg porcukor 
1 tk. vaníliakivonat




A 25 dkg mandulát a cukorral együtt robotgéppel ledaráljuk. 5 dkg mandulát úgyszintén ledarálunk, de csak félig, legyen kissé darabos. A tojások fehérjét habbá verjük és beleforgatjuk a mandulát. Sütõpapírra rajzolunk egy 23-24 cm-es kört, eloszlatjuk rajta a massza felét és 170 fokos sütõben 15-20 percig sütjük. Amikor kihûlt, óvatosan lehúzzuk róla a sütõpapírt. A másik lapot ugyanígy megsütjük.

A krémhez a tojások sárgáját kikeverjük a keményítõvel, a porcukorral és a tejjel, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd felfõzzük. Amikor még meleg, adagonként belekeverjük a kockára vágott vajat. A krémet hûtjük, majd betöltjük a tortát.

A tetejére kb. 10 dkg szeletelt mandulát pirítsunk meg serpenyõben világos színûre és szórjuk meg a  torta tetejét illetve az oldalát. 




Folytats a blogon ... konyhavirtuoz.blogspot.com/2017/04/sv...

sponsored links

Keres?s