Svéd mandulatorta blogszülinapra
sponsored links
Nem vitás, blogszületésnapra torta dukál! :) A svéd mandulatorta már régóta szerepelt az elkészítendõk listáján, és ebbõl az alkalomból Juci receptje alapján meg is sütöttem.
A dolog érdekessége, hogy õ 2012. április 7-én, blogjának 2. születésnapja alkalmából tette közzé ezt a híres-neves tortát. Az én blogom pedig pont aznap indult, tehát immáron az 5. születésnapot ünnepelhetem! Mondhatom hogy nem csak a közös születésnap, hanem az íze miatt is tökéletes választás volt a svéd mandulatorta.
A nagy napra való tekintettel tavaszi ruhába öltöztettem a blogot, valamint összegyûjtöttem, hogy a korábbi években milyen torták készültek eme jeles alkalomból:
2016. - Mozart torta
2015. - Egyszerû gesztenyetorta
2014. - Diós répatorta krémsajttal
2013. - Csokitorta liszt nélkül
Köszönet minden látogatómnak, remélem a jövõben is tudok olyan tartalommal szolgálni, ami miatt érdemes lesz néha-néha ide kattintani! :)
2014. - Diós répatorta krémsajttal
2013. - Csokitorta liszt nélkül
Köszönet minden látogatómnak, remélem a jövõben is tudok olyan tartalommal szolgálni, ami miatt érdemes lesz néha-néha ide kattintani! :)
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás fehérje
12 dkg sötét, melaszos, ragacsos nádcukor (muscovado)
25 dkg darált mandula (héjas)
5 dkg félig megdarált mandula
Hozzávalók a krémhez:
4 tojás sárgája
3 dkg keményítõ
2 dl tej
20 dkg vaj
kb. 10 dkg porcukor
1 tk. vaníliakivonat
4 tojás fehérje
12 dkg sötét, melaszos, ragacsos nádcukor (muscovado)
25 dkg darált mandula (héjas)
5 dkg félig megdarált mandula
Hozzávalók a krémhez:
4 tojás sárgája
3 dkg keményítõ
2 dl tej
20 dkg vaj
kb. 10 dkg porcukor
1 tk. vaníliakivonat
A 25 dkg mandulát a cukorral együtt robotgéppel ledaráljuk. 5 dkg mandulát úgyszintén ledarálunk, de csak félig, legyen kissé darabos. A tojások fehérjét habbá verjük és beleforgatjuk a mandulát. Sütõpapírra rajzolunk egy 23-24 cm-es kört, eloszlatjuk rajta a massza felét és 170 fokos sütõben 15-20 percig sütjük. Amikor kihûlt, óvatosan lehúzzuk róla a sütõpapírt. A másik lapot ugyanígy megsütjük.
A krémhez a tojások sárgáját kikeverjük a keményítõvel, a porcukorral és a tejjel, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd felfõzzük. Amikor még meleg, adagonként belekeverjük a kockára vágott vajat. A krémet hûtjük, majd betöltjük a tortát.
A tetejére kb. 10 dkg szeletelt mandulát pirítsunk meg serpenyõben világos színûre és szórjuk meg a torta tetejét illetve az oldalát.