Svéd húsgombóc

2014-05-26

sponsored links

Sokszor nehéz kigondolni, hogy mi is legyen az ebéd, de rájövök mindig arra, hogy nem kell túl kombinálni, mert egy-két jó alapanyagból finom ételt lehet varázsolni. Vannak azok a receptek, amihez legalább 10-15 különbözõ hozzávalót tartalmaz, de léteznek és azért szerintem ebbõl van a több, amihez 5-6 is elég.
Azonkívül, hogy nem kell hozzá sok minden gyorsan elkészíthetõ és nagyon finom.









Svéd húsgombóc
Hozzávalók (4fõ):
1 fej vöröshagyma
2-3 ek. vaj
500 g darált marhahús
500 g darált sertéshús
2 tojás sárgája
3-4 ek. zsemlemorzsa (tk. tönköly kenyérbõl)
só, bors
szegfûbors
szerecsendió
2-3 ek. olívaolaj

Mártáshoz:
6 ek. vaj
2 ek. liszt
1 liter marhahús alaplé
1 pohár tejföl
só, bors
(2-3 ek. áfonyalekvár)

Elkészítés:
A vöröshagymát vágjuk apróra, majd dinszteljük meg kevés vajon.
A darált húsokat tegyük egy tálba, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a zsemlemorzsát,a kihûlt hagymát, majd ízesítsük sóval, borssal, szegfûborssal és szerecsendióval. Formáljunk közepes gombócokat, majd olívaolajon süssük meg minden oldalát közepes hõfokon. A marha miatt kicsit lassabban sül át a belseje, ezért jobb inkább alacsonyabb lángon tovább sütni. Amikor kész, szedjük ki egy tányérra.
A visszamaradt zsiradékhoz, adjuk hozzá a vajat és olvasszuk fel. Szórjuk meg liszttel és egy habverõ segítségével keverjük csomómentesre. Öntsük fel a marhahús alaplével, ismét jól keverjük ki, majd sûrítsünk rajta a tejföllel. Ízesítsük sóval, borssal és ízlés szerint áfonyalekvárral. Ez adná a különleges ízt, de sajnos nekem most nem volt itthon, így kihagytam. Nem érdemes kifelejteni belõle, mert ettõl lenne igazán különleges.
Gyakran tálalják tésztával, de én most illatos jázmin rizst fõztem mellé.








Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2014/05/sved-...

sponsored links

Keres?s