Svéd gombasaláta, majonézes tojássaláta
sponsored links
Gyors vacsora, vajas kenyeret helyettesítve (bár az sem rossz!)...
Svéd gombasaláta (többször variáltam, a Lajos Mari féle jött be)
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg champignon gomba
1 fej hagyma
140 g paradicsompüré
2 ek napraforgóolaj
2 babérlevél
1 citrom
1/2 kk kakukkfû
só
bors
cukor, ízlés szerint
Az olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, hozzákeverem a megtisztított és felszeletelt gombát, pár percig pirítom. Beleadom a paradicsompürét, a babérlevelet, a citrom lereszelt héját és kinyomott levét. Sózom, borsozom. Kevés cukorral és kakukkfûvel ízesítem. Lassú tûzön puhára párolom.
Tálkába szedem, hûlni hagyom. Ropogós péksüteménnyel kínálom.
Majonézes tojássaláta 2 személyre:
6 keményre fõzött tojás, megpucolva
majonéz - saját készítésû (1 nyers tojássárgához 1 dl olaj, pár csepp citrom)
2 tk mustár (lehetõleg magos), só, porcukor - az elején az olajat cseppenként adom a tojássárgához, csak mikor sûrûbb lesz, akkor öntöm vékony sugárban. Mikor már krémszerû, hozzáadom a többi belevalót. Mindezt habverõvel keverem.
- vagy tubusos, akkor csak a mustárt, pár csepp citromlevet, sót és kevés porcukrot adok hozzá.
1 doboz tejföl (20-25 dkg)
1 fej hagyma, vékonyan felkarikázva
A tojást negyedelem vagy nyolcadolom (méretüktõl függõen). Egy nagyobb tálba helyezem, megszórom a hagymakarikákkal. A majonézhez hozzáadom a tejfölt (tartármártás készítek), ízesítem (só, bors) és ráöntöm a hagymás tojásra. Óvatosan összekeverem és legalább 1 órára hidegre teszem.
Svéd gombasaláta (többször variáltam, a Lajos Mari féle jött be)
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg champignon gomba
1 fej hagyma
140 g paradicsompüré
2 ek napraforgóolaj
2 babérlevél
1 citrom
1/2 kk kakukkfû
só
bors
cukor, ízlés szerint
Az olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, hozzákeverem a megtisztított és felszeletelt gombát, pár percig pirítom. Beleadom a paradicsompürét, a babérlevelet, a citrom lereszelt héját és kinyomott levét. Sózom, borsozom. Kevés cukorral és kakukkfûvel ízesítem. Lassú tûzön puhára párolom.
Tálkába szedem, hûlni hagyom. Ropogós péksüteménnyel kínálom.
Majonézes tojássaláta 2 személyre:
6 keményre fõzött tojás, megpucolva
majonéz - saját készítésû (1 nyers tojássárgához 1 dl olaj, pár csepp citrom)
2 tk mustár (lehetõleg magos), só, porcukor - az elején az olajat cseppenként adom a tojássárgához, csak mikor sûrûbb lesz, akkor öntöm vékony sugárban. Mikor már krémszerû, hozzáadom a többi belevalót. Mindezt habverõvel keverem.
- vagy tubusos, akkor csak a mustárt, pár csepp citromlevet, sót és kevés porcukrot adok hozzá.
1 doboz tejföl (20-25 dkg)
1 fej hagyma, vékonyan felkarikázva
A tojást negyedelem vagy nyolcadolom (méretüktõl függõen). Egy nagyobb tálba helyezem, megszórom a hagymakarikákkal. A majonézhez hozzáadom a tejfölt (tartármártás készítek), ízesítem (só, bors) és ráöntöm a hagymás tojásra. Óvatosan összekeverem és legalább 1 órára hidegre teszem.