Svájci ribizlis lepény
sponsored links
A mai ribizlis lepény már elkerülhetetlen volt. Egyrészt szeretném a mélyhûtõt lassan leolvasztani és ehhez fel kell élni a benne lappangó fagyasztott marhahúst, ribizlit, töltött káposztát stb. A nyár elején jönnek a házi csirkék és kell nekik a hely. Másrészt az eperszezon kellõs közepén vagyunk és meg kell valamivel törni a monotóniát. Minden nap elzarándokolok a piacra és felkeresem kedvenc eper árusomat. Már szólni sem kell neki, veszi a zacskót és finom mozdulatokkal lapátolja bele az epret. Néha látom a szemében, hogy szeretne valami más kérést hallani tõlem, de nem táplál vérmes reményeket. Gondolkoztam rajta, hogy holnap két kiló szép marhaszegyet kérek tõle, de csak az õ kedvéért. (Igazából csak epret és zöldborsót árul. ) Volt már epres krémes, epertorta, eperturmix ( minden délután). Ma kizökkentem a lányokat egy kicsit. (Mondjuk ma is vettem epret, de eldugtam.)
A svájci gyümölcsös lepény fekete áfonyával, ribizlivel, meggyel, puha körtével egyaránt finom. Én mondjuk a savanykás gyümölcsökkel szeretem leginkább.
Tészta:
- 10 dkg rétesliszt
- 15 dkg finomliszt
- 125 ml tej
- 20 g élesztõ
- 30 g cukor ...