Svájci gyökérkenyér - pain paillasse - a kenyér világnapjára

2011-10-16

sponsored links


"A svájci székhelyû Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a KENYÉR VILÁGNAPJA. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének - az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak -, a kenyérnek a jelentõségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsõsorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentõségére a nagyközönség figyelmét is felhívják."
(Idézet innen) 

A héten Limarától kaptam egy meghívást a facebookon, hogy ha van kedvem, csatlakozzak ehhez a  kezdeményezéshez. Persze örömmel tettem, hisz kenyeret egyébként is sütök, néha ajándékba is. Most is az volt az akció  lényege, hogy aki egyébként is sütne kenyeret, ne egyet süssön, hanem kettõt, és az egyiket ajándékozza valakinek. Lehet az szomszéd, barát, bárki. 

Úgy gondoltam, hogy e jeles alkalomból végre megsütöm ezt a fajta kenyeret. Egyszer ettem ilyet, nekem nagyon ízlett, azóta keresem a megfelelõ receptet hozzá. Nemrégiben  rá is akadtam a Zamat és illat blogon, a kép nagyon meggyõzõ volt, a recept egyszerû, és mivel Trinitynél eddig csupa jó receptet találtam, ez mellett döntöttem.

 A recepten csak annyit változtattam, hogy rögtön dupla adaggal indítottam, és a szárított helyett friss élesztõt használtam. Egyébként az egész úgy jó,ahogy van, nagyon finom lett a végeredmény. Kicsit hasonlít a dagasztás nélküli kenyérhez, de attól jobban formázható.

A fele ízesítés nélkül készült, a másik felébe raktam szárított  oregánót, bazsalikomot és kakukkfüvet.

Hozzávalók: ...

Folytats a blogon ... szemiramisz.blogspot.com/2011/10/svaj...

sponsored links

Keres?s