Sushi

2014-03-25

sponsored links

DSC_6774s

Most szeretnĂ©m eloszlatni azt a tĂ©vhitet, hogy sushit kĂ©szĂ­teni valami extra bonyolult Ă©s nehĂ©z folyamat. Szerintem bĂĄrkinek sikerĂŒl, nĂ©hĂĄny egyszerĂ» dolgot kell csak betartani.

Nem szeretnĂ©k hosszĂș törtĂ©neteket felvonultatni errĂ”l a japĂĄn Ă©telrĂ”l Ă©s a kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©vel kapcsolatos kĂ”be vĂ©sett szabĂĄlyokrĂłl, Ă©n Ășgy sem tartom be mindet. Több fajtĂĄja van, Ă©n most azt mutatom meg, ami a legtöbbeknek beugrik, ha a sushi szĂłt meghallja.

SzĂłval, elĂ”ször is pĂĄr szĂł azokrĂłl a hozzĂĄvalĂłkrĂłl, amit nem mindenki ismer. A nagyobb bevĂĄsĂĄrlĂłközpontokban, Ázsia boltokban, webshopokban mĂĄr mindent be lehet szerezni, sokĂĄig elĂĄllnak. Nem kell pont ilyen fajtĂĄjĂșakat hasznĂĄlni, csak nekem ezek voltak itthon:

DSC_6710ss

1. Nori: szĂĄrĂ­tott algalap, a szusi kĂŒlsĂ” burka.

2. Mirin: rizsbor, folyékony fûszerként hasznåljåk, ettÔl lesz igazån ragadós a rizs.

3. Surimi rudacskĂĄk: HalkĂ©szĂ­tmĂ©ny, olcsĂłn be lehet szerezni a nagyobb Ă©lelmiszer-ĂĄruhĂĄzak azon rĂ©szĂ©n, ahol a halas dolgok vannak. Persze lehet nyers lazacot is hasznĂĄlni, Ășgy autentikus, csak Ă©n nem bĂ­zok a frissessĂ©gĂ©ben, ugye itt nem halĂĄsszĂĄk?

4. Wasabi: japĂĄn torma, extra csĂ­pĂ”s. Nagyon finom, de megkĂłstolva mĂ©g a szememet is csĂ­pte, belĂŒlrĂ”l?

5. Avokådó: bårhol beszerezhetÔ. A lényeg, hogy ne legyen kemény. Akkor jó, ha kicsit be lehet nyomni, de nem teljesen puha. Ilyen a szép:

DSC_6716s

6. Bambuszgyékény: ennek segítségével lehet feltekerni a szusit. Kb. 25X35 cm-es.

Az élkészítésrÔl pedig:

Sushi

DSC_6765s

HozzĂĄvalĂłk kb. 30 db-hoz:

15 dkg sushi rizs

3 db nori lap

3 ek mirin

FĂ©l avokĂĄdĂł

FĂ©l piros hĂșsĂș paprika

1 tojĂĄs

1 kk olaj

1 kk-nyi wasabi

5 dkg nyers lazac (vagy surimi)

SĂł

JapĂĄn szĂłjaszĂłsz a mĂĄrtogatĂĄshoz



A rizst egy edĂ©nybe tesszĂŒk, többször, vĂĄltott vĂ­zzel ĂĄtmossuk, mĂ­g a vĂ­z mĂĄr nem lesz fehĂ©r (ezt a japĂĄnok hagyomĂĄnyosan hĂ©tszer teszik). Egy lĂĄbasban felöntjĂŒk 3 dl vĂ­zzel, megsĂłzzuk. Felforraljuk a vizet, majd mĂ©rsĂ©keljĂŒk a lĂĄngot, fedĂ” alatt puhĂĄra fĂ”zzĂŒk a rizst. Akkor jĂł, ha nem pergĂ”s, de nem is marad alatta folyadĂ©k. IdĂ”közben egyszer-kĂ©tszer megkeverjĂŒk, ellenĂ”rizzĂŒk, mennyire fĂ”tt meg. Mikor majdnem kĂ©sz, elzĂĄrjuk a lĂĄngot, fedĂ” alatt öt percig ĂĄllni hagyjuk. Meglocsoljuk a mirinnel, összeforgatjuk, egy tĂĄnyĂ©rra elterĂ­tjĂŒk, hogy elhĂ»ljön. UtĂĄna rögtön hasznĂĄljuk fel, vagy fedjĂŒk le, mert kiszĂĄrad.

DSC_6707s

Az avokĂĄdĂłt, a paprikĂĄt Ă©s a halat 3-4 mm-es csĂ­kokra szeljĂŒk. A tojĂĄst alaposan felverjĂŒk, megsĂłzzuk, a kevĂ©s olajon omlettet sĂŒtĂŒnk belĂ”le. PapĂ­rtörlĂ”vel leitatjuk rĂłla az olajat, majd ezt is ugyanolyan vĂ©konyan felcsĂ­kozzuk. TöltelĂ©knek lehet mĂĄst is hasznĂĄlni, amit ilyen vĂ©konyra fel lehet csĂ­kozni, pl. ĂșjhagymĂĄt.

DSC_6722s

A norit fĂ©nyes felĂ©vel lefelĂ©, hosszabb oldalĂĄval felĂ©nk fordĂ­tva a bambuszgyĂ©kĂ©nyre fektetjĂŒk. KezĂŒnket megnedvesĂ­tjĂŒk, Ășgy osztjuk el a rizs harmadĂĄt a lapon, hogy 4-5 cm a tĂ”lĂŒnk tĂĄvolabbi felĂ©n szabadon maradjon. Lemossuk a kezĂŒnket.

DSC_6725s

Az alsĂł szĂ©lĂ©tĂ”l 3-4 cm-re a nedves ujjunkkal egy kis mĂ©lyedĂ©st hĂșzunk a rizsbe, majd kevĂ©s wasabit az ujjunkkal eloszlatunk benne (tĂ©nyleg nagyon kevĂ©s kell, csak enyhe szĂ­ne legyen!).

DSC_6728s

Erre a mĂ©lyedĂ©sre helyezĂŒnk egy-egy paprika-, avokĂĄdĂł-, hal- Ă©s omlettcsĂ­kot.

DSC_6734s

A bambuszgyĂ©kĂ©ny segĂ­tsĂ©gĂ©vel kezdjĂŒk el feltekerni. Kicsit közben nyomjuk visszafelĂ©, tömörĂ­tsĂŒk a rudat.

DSC_6736s

DSC_6740s

Mikor az ĂŒres rĂ©szhez Ă©rĂŒnk, kevĂ©s vĂ­zzel kenjĂŒk meg, majd tekerjĂŒk pĂĄrszor ide-oda a gyĂ©kĂ©nyben. TegyĂŒk fĂ©lre Ă©s a mĂĄsik kettĂ”vel is Ă­gy jĂĄrjunk el.

DSC_6743s

VĂ©gĂŒl nagyon Ă©les, vĂ©kony pengĂ©jĂ» kĂ©ssel 1,5-2 cm vastagon szeljĂŒk fel, tegyĂŒk tĂĄlra. KĂ©t-hĂĄrom vĂĄgĂĄs utĂĄn töröljĂŒk le a kĂ©st egy nedves ruhĂĄval.

Tålalåskor kis tålkåban szójaszószt kínåljunk mellé.

DSC_6758s


Hasonló bejegyzések:





Rizottó ? ismét


DSC_5635s
A vilåg legegyszerûbb étele


O
GyerekmenĂŒ


P1010064s
Lelkiismeret-furdalĂĄs nĂ©lkĂŒl




Folytatás a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s