Sushi
sponsored links
Most szeretnĂ©m eloszlatni azt a tĂ©vhitet, hogy sushit kĂ©szĂteni valami extra bonyolult Ă©s nehĂ©z folyamat. Szerintem bĂĄrkinek sikerĂŒl, nĂ©hĂĄny egyszerĂ» dolgot kell csak betartani.
Nem szeretnĂ©k hosszĂș törtĂ©neteket felvonultatni errĂ”l a japĂĄn Ă©telrĂ”l Ă©s a kĂ©szĂtĂ©sĂ©vel kapcsolatos kĂ”be vĂ©sett szabĂĄlyokrĂłl, Ă©n Ășgy sem tartom be mindet. Több fajtĂĄja van, Ă©n most azt mutatom meg, ami a legtöbbeknek beugrik, ha a sushi szĂłt meghallja.
SzĂłval, elĂ”ször is pĂĄr szĂł azokrĂłl a hozzĂĄvalĂłkrĂłl, amit nem mindenki ismer. A nagyobb bevĂĄsĂĄrlĂłközpontokban, Ăzsia boltokban, webshopokban mĂĄr mindent be lehet szerezni, sokĂĄig elĂĄllnak. Nem kell pont ilyen fajtĂĄjĂșakat hasznĂĄlni, csak nekem ezek voltak itthon:
1. Nori: szĂĄrĂtott algalap, a szusi kĂŒlsĂ” burka.
2. Mirin: rizsbor, folyékony fûszerként hasznåljåk, ettÔl lesz igazån ragadós a rizs.
3. Surimi rudacskĂĄk: HalkĂ©szĂtmĂ©ny, olcsĂłn be lehet szerezni a nagyobb Ă©lelmiszer-ĂĄruhĂĄzak azon rĂ©szĂ©n, ahol a halas dolgok vannak. Persze lehet nyers lazacot is hasznĂĄlni, Ășgy autentikus, csak Ă©n nem bĂzok a frissessĂ©gĂ©ben, ugye itt nem halĂĄsszĂĄk?
4. Wasabi: japĂĄn torma, extra csĂpĂ”s. Nagyon finom, de megkĂłstolva mĂ©g a szememet is csĂpte, belĂŒlrĂ”l?
5. Avokådó: bårhol beszerezhetÔ. A lényeg, hogy ne legyen kemény. Akkor jó, ha kicsit be lehet nyomni, de nem teljesen puha. Ilyen a szép:
6. BambuszgyĂ©kĂ©ny: ennek segĂtsĂ©gĂ©vel lehet feltekerni a szusit. Kb. 25X35 cm-es.
Az Ă©lkĂ©szĂtĂ©srĂ”l pedig:
Sushi
HozzĂĄvalĂłk kb. 30 db-hoz:
15 dkg sushi rizs
3 db nori lap
3 ek mirin
FĂ©l avokĂĄdĂł
FĂ©l piros hĂșsĂș paprika
1 tojĂĄs
1 kk olaj
1 kk-nyi wasabi
5 dkg nyers lazac (vagy surimi)
SĂł
JapĂĄn szĂłjaszĂłsz a mĂĄrtogatĂĄshoz
A rizst egy edĂ©nybe tesszĂŒk, többször, vĂĄltott vĂzzel ĂĄtmossuk, mĂg a vĂz mĂĄr nem lesz fehĂ©r (ezt a japĂĄnok hagyomĂĄnyosan hĂ©tszer teszik). Egy lĂĄbasban felöntjĂŒk 3 dl vĂzzel, megsĂłzzuk. Felforraljuk a vizet, majd mĂ©rsĂ©keljĂŒk a lĂĄngot, fedĂ” alatt puhĂĄra fĂ”zzĂŒk a rizst. Akkor jĂł, ha nem pergĂ”s, de nem is marad alatta folyadĂ©k. IdĂ”közben egyszer-kĂ©tszer megkeverjĂŒk, ellenĂ”rizzĂŒk, mennyire fĂ”tt meg. Mikor majdnem kĂ©sz, elzĂĄrjuk a lĂĄngot, fedĂ” alatt öt percig ĂĄllni hagyjuk. Meglocsoljuk a mirinnel, összeforgatjuk, egy tĂĄnyĂ©rra elterĂtjĂŒk, hogy elhĂ»ljön. UtĂĄna rögtön hasznĂĄljuk fel, vagy fedjĂŒk le, mert kiszĂĄrad.
Az avokĂĄdĂłt, a paprikĂĄt Ă©s a halat 3-4 mm-es csĂkokra szeljĂŒk. A tojĂĄst alaposan felverjĂŒk, megsĂłzzuk, a kevĂ©s olajon omlettet sĂŒtĂŒnk belĂ”le. PapĂrtörlĂ”vel leitatjuk rĂłla az olajat, majd ezt is ugyanolyan vĂ©konyan felcsĂkozzuk. TöltelĂ©knek lehet mĂĄst is hasznĂĄlni, amit ilyen vĂ©konyra fel lehet csĂkozni, pl. ĂșjhagymĂĄt.
A norit fĂ©nyes felĂ©vel lefelĂ©, hosszabb oldalĂĄval felĂ©nk fordĂtva a bambuszgyĂ©kĂ©nyre fektetjĂŒk. KezĂŒnket megnedvesĂtjĂŒk, Ășgy osztjuk el a rizs harmadĂĄt a lapon, hogy 4-5 cm a tĂ”lĂŒnk tĂĄvolabbi felĂ©n szabadon maradjon. Lemossuk a kezĂŒnket.
Az alsĂł szĂ©lĂ©tĂ”l 3-4 cm-re a nedves ujjunkkal egy kis mĂ©lyedĂ©st hĂșzunk a rizsbe, majd kevĂ©s wasabit az ujjunkkal eloszlatunk benne (tĂ©nyleg nagyon kevĂ©s kell, csak enyhe szĂne legyen!).
Erre a mĂ©lyedĂ©sre helyezĂŒnk egy-egy paprika-, avokĂĄdĂł-, hal- Ă©s omlettcsĂkot.
A bambuszgyĂ©kĂ©ny segĂtsĂ©gĂ©vel kezdjĂŒk el feltekerni. Kicsit közben nyomjuk visszafelĂ©, tömörĂtsĂŒk a rudat.
Mikor az ĂŒres rĂ©szhez Ă©rĂŒnk, kevĂ©s vĂzzel kenjĂŒk meg, majd tekerjĂŒk pĂĄrszor ide-oda a gyĂ©kĂ©nyben. TegyĂŒk fĂ©lre Ă©s a mĂĄsik kettĂ”vel is Ăgy jĂĄrjunk el.
VĂ©gĂŒl nagyon Ă©les, vĂ©kony pengĂ©jĂ» kĂ©ssel 1,5-2 cm vastagon szeljĂŒk fel, tegyĂŒk tĂĄlra. KĂ©t-hĂĄrom vĂĄgĂĄs utĂĄn töröljĂŒk le a kĂ©st egy nedves ruhĂĄval.
TĂĄlalĂĄskor kis tĂĄlkĂĄban szĂłjaszĂłszt kĂnĂĄljunk mellĂ©.
Hasonló bejegyzések:
Rizottó ? ismét
A vilåg legegyszerûbb étele
GyerekmenĂŒ
Lelkiismeret-furdalĂĄs nĂ©lkĂŒl