Stájer morzsa hajdinalisztbõl/Steirisches Miasl
sponsored links
"Az egyszerû étkek a legjobbak" tartja egy régi mondás, - és a stájer Miasl-nál szerintem egyszerûbb nincs. Annak ellenére mondom, hogy azért egy mûvészet, hogy oda ne égessem.
Ez régen a stájerországi favágók étele volt, ami hajdinalisztbõl zsírral készül és áfonyalekvárral ették reggelire. Valójában egy sült pép, aminek állaga talán legjobban a császármorzsához hasonlítható.
Legfõbb alapszabálya, hogy mindig frissen készül és legjobban egy pohár íróval/tejjel ízlik.
Info: A hajdina köztudottan melegítõ hatású, így most a téli hûvös idõszakban kimondottan javasolt élelmiszer, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak.
Hozzávalók 4 személyre:
2 dl víz
só
20 dkg hajdinaliszt (én teljes kiõrlésûbõl készítettem)
valamennyi sertészsír és vaj
áfonyalekvár vagy cseresznyekompót
Egy fazékban az enyhén sózott vizet felforraljuk. A hajdinalisztet belekeverjük, amibõl egy meglehetõsen száraz pép lesz.
A tésztát két villával, vagy fakanállal darabokra tépkedjük és hûlni hagyjuk.
Egy serpenyõben felforrósítjuk a zsírt a vajjal és a pépes tésztát (Miasl-t) egy világosbarna morzsává sütjük benne.
Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral. Dukál mellé egy tálka áfonyalekvár, vagy cseresznyebefõtt, illetve egy pohár tej, esetleg író.
Aki gazdagabban szeretné, adhat bele hámozott almadarabkákat, de
mondhatom, enélkül is királyi reggeli. (Mi vacsorára ettük...)
***
Das "Miasl" war früher eine traditionelle steirische Holzfällerspeise aus Buchweizenmehl und Schmalz und wurde in einigen Gegenden sogar als ?Frühstück? verzehrt.
Zutaten für 4 Personen:
200 ml Wasser
Salz
200 g Buchweizenmehl
etwas Schweineschmalz und Butter
Heidelbeermarmelade oder Kirschenkompott
Salz
200 g Buchweizenmehl
etwas Schweineschmalz und Butter
Heidelbeermarmelade oder Kirschenkompott
In einem Topf leicht gesalzenes Wasser aufkochen. Buchweizenmehl einrühren, bis ein einigermaßen trockener Brei entstanden ist. Den Brei mit der Gabel bröselig zerreißen und auskühlen lassen.
In einer Pfanne Schweineschmalz mit Butter erhitzen, das Miasl darin zu einem hellbraunen Schmarrn rösten.
Zum Abschluss das Miasl auf flache Teller geben und mit einer ordentlichen Portion Puderzucker bestäuben.
Je nach Geschmack Heidelbeermarmelade oder Kirschenkompott, Apfelkompott oder Apfelmus auf den Schmarrn geben und sofort servieren.
Dazu gibt es ein Glas Buttermilch oder Milch.