Stefánia vagdalt retekkel, karalábéval, és zöldhagymával
sponsored links
A hagyományos fasírtmasszától eltértem picit, és különlegesebb fûszerezést kapott ez az amúgy jól ismert egyben sült fasírt. Tavaszi körettel fogyasztottuk, kellemes étel.
Hozzávalók 4 személyre:
A körethez:
- 1 kg csirke- és sertéshús ledarálva
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 6 tojás
- 3 cm gyömbérgyökér
- 1 citrom
- 3 cikk fokhagyma
- 4 evõkanál vaj
- 4 evõkanál szójaszósz
- 1 evõknál mustár
- só, õrölt bors, petrezselyemzöld
A körethez:
- 1 kötés retek
- 2 kisebb zsenge karalábé
- 1 kötés újhagyma
- 1 citrom
- 1 evõkanál méz
- só, õrölt bors, petrezselyemzöld
Elkészítése:
- 4 tojás keményre fõzünk (5 perc), hideg vízzel leöblítjük, és meghámozzuk.
- Egy nagy tálban összegyúrjuk a húst 8 dkg zsemlmeorzsával, 2 tojással, reszelt fokhagymával és gyömbérrel, 1 evõkanálnyi apróra vágott petrezselyemzölddel, mustárral, fél citrom reszelt héjával és 2 evõkanálnyi citromlével, szójaszósszal, illetve sóval, és borssal.
- Egy kalácsformát (vagy õzgerincet) kikenünk 2 evõkanél vajjal, és megszórjuk a maradék zsemlemorzsával.
- Belenyomkodjuk a hús felét, és egymás mellé kirakjuk a tojásokat. Kézzel óvatosan belenyomjuk a húsmasszába.
- Beborítjuk a maradék masszával, és 180 fokos sütõben, kb 60 percig sütjük.
- Közben egy serpenyõben a maradék vajat felolvasztjuk. Az apró kockára vágott karalábét mézzel, fél citrom levével, és 1 dl vízzel 4 percig pároljuk.
- A vékony karikára vágott retket, meg a feldarabolt hagyma fehér részét (kevés zölddel) hozzáaduk, és további 3 percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk.
- Amikor a hús megsült, tálra helyezzük, mellérendezzük a karalábés ragut, a tetejére pedig a maradék zöldhagymát.