Steak fûszeres karaj bugyantott tojással, hollandi mártással és köles golyókkal
sponsored links
Hétvégén megtartottuk az elsõ házi bulit és felavattuk az ajándékba kapott grill sütõnket. Be kell vallanom, hogy bizony ketten vagyunk a házban, akik jól tudnak fõzni. A férjem isteni puha husikat pakolt az asztalra, szuper salátákkal tálaltuk és elkészítettem elsõ fõzõs-sütõs steak burgonyámat, ami elég munkás volt, de megérte. Töpörtõs pogácsával és õszibarackos sütivel vártuk a vendégeket. De nem csak ez történt velünk hétvégén. Szombat délelõtt Emma elkezdett araszolni, mára meg elég jól kifejlesztette a technikát, így már könnyen eljut olyan dolgokhoz, amit még nem kellene elérnie. Pár napon belül biztonságossá kell tegyük a lakást még mielõtt olyan helyen találnák, ami nem neki való. De még ez sem minden. Tegnap kibújt a bal oldali metszõ foga, ma meg már a jobb is bújik mellette. Elég jól viseli, mert eddig se láz, se az a túlzott nyûgösség nem jellemzi és még az éjszakát is átalussza. Reméljük ennyivel megússzuk.
Steak fûszeres karaj bugyantott tojással, hollandi mártással és köles golyókkal
Hozzávalók 4 személy részére:
80 dkg szeletelt karaj
2 evõkanál dijoni mustár
3 teáskanál svájci steak fûszerkeverék
só
frissen õrölt bors
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 dl olaj
a buggyantott tojáshoz
4 tojás
1,5 liter víz
1 evõkanál ecet
csipet só
a hollandi mártáshoz
2 tojás sárgája
2 evõkanál fehérbor
1 teáskanál frissen facsart citromlé
10 dkg olvasztott vaj
só
frissen õrölt bors
a köles golyózhoz
25 dkg köles
2 teáskanál morzsolt petrezselyem
1 teáskanál morzsolt rozmaring
só
õrölt fehérbors
1 tojás
2 evõkanál csicseriborsó liszt (plusz a hembergetéshez)
3 dl olaj a sütéshez
Elkészítés:
A hús szeleteket sózzuk, borsozzuk. Az olajhoz adjuk a svájci teak fûszerkeveréket, a dijoni mustárt és a zúzott fokhagymát, majd kikeverjük és bepácoljuk a karajt. Pár órára a hûtõbe tesszük, végül forró serpenyõben mindkét oldalát megsütjük.
A buggyantott tojáshoz a vizet felforraljuk, beleteszünk egy evõkanál ecetet, majd örvényt csinálunk, amibe beleütünk egy tojást. Kb. 3 perc fõzési idõ után kiemeljük és a kész húsra helyezzük.
A hollandi mártáshoz a tojássárgáját tegyük egy fém tálba, ami illik arra a fazékra, amiben vizet forralunk. Adjunk hozzá két evõkanál fehérbort, majd gõz fölött keverjük krémesre. Amikor a tojás kihabosodott, csurgassuk folyamatosan hozzá az olvasztott vajat és gyorsan habverõvel kevergetve addig verjük, amíg sûrû krémes nem lesz. Ízesítsük citromlével, sóval és fehérborssal.
A köles golyókhoz fõzzük puhára a kölest háromszoros vízmennyiségben, majd hagyjuk teljesen kihûlni. Ezután fûszerezzük, adjunk hozzá egy egész tojást, csicseriborsó lisztet, majd formáljunk golyókat. Forgassuk meg csicseriborsó lisztben, végül forró olajban süssük ki. Papírtörlõre szedjük, majd a hús mellé tálaljuk, hollandi mártással együtt.
Hozzávalók 4 személy részére:
80 dkg szeletelt karaj
2 evõkanál dijoni mustár
3 teáskanál svájci steak fûszerkeverék
só
frissen õrölt bors
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 dl olaj
a buggyantott tojáshoz
4 tojás
1,5 liter víz
1 evõkanál ecet
csipet só
a hollandi mártáshoz
2 tojás sárgája
2 evõkanál fehérbor
1 teáskanál frissen facsart citromlé
10 dkg olvasztott vaj
só
frissen õrölt bors
a köles golyózhoz
25 dkg köles
2 teáskanál morzsolt petrezselyem
1 teáskanál morzsolt rozmaring
só
õrölt fehérbors
1 tojás
2 evõkanál csicseriborsó liszt (plusz a hembergetéshez)
3 dl olaj a sütéshez
Elkészítés:
A hús szeleteket sózzuk, borsozzuk. Az olajhoz adjuk a svájci teak fûszerkeveréket, a dijoni mustárt és a zúzott fokhagymát, majd kikeverjük és bepácoljuk a karajt. Pár órára a hûtõbe tesszük, végül forró serpenyõben mindkét oldalát megsütjük.
A buggyantott tojáshoz a vizet felforraljuk, beleteszünk egy evõkanál ecetet, majd örvényt csinálunk, amibe beleütünk egy tojást. Kb. 3 perc fõzési idõ után kiemeljük és a kész húsra helyezzük.
A hollandi mártáshoz a tojássárgáját tegyük egy fém tálba, ami illik arra a fazékra, amiben vizet forralunk. Adjunk hozzá két evõkanál fehérbort, majd gõz fölött keverjük krémesre. Amikor a tojás kihabosodott, csurgassuk folyamatosan hozzá az olvasztott vajat és gyorsan habverõvel kevergetve addig verjük, amíg sûrû krémes nem lesz. Ízesítsük citromlével, sóval és fehérborssal.
A köles golyókhoz fõzzük puhára a kölest háromszoros vízmennyiségben, majd hagyjuk teljesen kihûlni. Ezután fûszerezzük, adjunk hozzá egy egész tojást, csicseriborsó lisztet, majd formáljunk golyókat. Forgassuk meg csicseriborsó lisztben, végül forró olajban süssük ki. Papírtörlõre szedjük, majd a hús mellé tálaljuk, hollandi mártással együtt.