St. Honoré torta
sponsored links
Két nagy kedvencem találkozik ebben a klasszikus francia tortában: a zizegõs, karamellizált leveles tészta és az égetett tésztából készült fánkocskák. A fánkocskákat puha vaníliakrémmel töltjük, a tetejükre pedig vékony karamellréteg kerül, így kívül finom roppanósak lesznek. Az igazi vaníliával készült illatos tejszínhab pedig már csak a ráadás...
Nem mondom, munkaigényes torta, de egyes részeit elõre is elkészíthetjük: a hajtogatott leveles tészta simán bírja a fagyasztóban, a vaníliás cukrászkrém szintén elkészíthetõ egy-két nappal korábban. Eredetileg egyébként chiboust krémmel készül, aminek az alapja szintén a cukrászkrém, csak egy tojáshabbal lazított verziója. Fogyasztani mindenképp frissen érdemes a tortát, amikor még szuperropogós a leveles tészta is, meg a fánkocskák is.
A nevét egyébként a cukrászok és pékek francia védõszentjérõl kapta: Szent Honoré (vagy Honoratus) Amiens püspöke volt Kr. u. 600 körül.
Hozzávalók:
Tortaalap:
- 250 g leveles vajas tészta
- kb. 3 ek. porcukor
Fánkocskák:
- egy adag égetett tészta
Cukrászkrém:
- 250 g tej ...