Spárgás-sajtos metélt.
sponsored links
Kezdjük a hetet egy roppant egyszerû, finom, és bõ fél óra alatt elkészíthetõ spárgás-sajtos metélttel. Én a zöld spárgát szeretem, mert sokkal zsengébb, és az íze sem olyan karakteres mint a fehér spárgának, de ízlés szerint mindkettõt felhasználhatjuk ehhez a tésztához. A tésztát gyúrhatjuk saját magunk, (én mindig elõre gyúrok, és van száraz tészta a kamrában, így a gyúrásra már nem kell idõt fordítani,csak ki kell fõzni) de ízlés szerint bolti tésztát is fõzhetünk ki. Az elkészült tésztát pedig rögtön tálalhatjuk, és ízlés szerint még reszelt sajttal is megszórhatjuk.
Hozzávalók:
1 cs zöld spárga
15 dkg trappista sajt
1,5 dl fõzõtejszín
5 dkg vaj
só
õrölt színes bors
15 dkg széles metélt
A spárgát hajlítsuk meg, majd törjük le a fás részét, de ne dobjuk ki.
Ezután a bimbókat vágjuk le, és tegyük félre, a szárrészt pedig daraboljuk fel.
A félretett fás részt, és a feldarabolt szárat, enyhén sós vízben fõzzük roppanósra, majd szedjük ki a fõzõvízbõl, és a fás részt dobjuk ki.
Ezután tegyük bele a fõzõvízbe a félretett bimbókat, és pár perc alatt, szintén fõzzük roppanósra, majd szedjük ki, és tegyük félre.
A visszamaradt fõzõvízhez öntsünk még vizet, majd abba fõzzük ki a széles metéltet.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a bimbókat, futtassuk meg, majd szedjük ki, és tartsuk melegen.
A visszamaradt vajhoz adjuk hozzá a szárrészt, sózzuk, borsozzuk, és szintén futtassuk meg.
Ezután szórjuk meg a reszelt sajttal, majd adjuk hozzá a tejszínt, és kevergetve forraljuk össze. (közben ha szükséges, még ízesítsünk utána)
Ezután a készre fõt tésztát szedjük ki a vízbõl, majd rögtön adjuk hozzá a spárgás-sajtos.... szószhoz, majd forgassuk alaposan össze.
Végül pedig keverjük a tésztához a félretett bimbókat is, majd rögtön tálaljuk.
Tálalás elõtt szedjük tányérba a spárgás-sajtos metéltet, majd szórjuk meg reszelt sajttal, és úgy kínáljuk.