Spárgás rakottas.
sponsored links
Mivel még beszerezhetõ a spárga, így egy csomag spárgából, pár darab fõtt tojásból, és pirosra sült bacon szeletekbõl egy igen egyszerû, ám finom ebédet tudunk az asztalra varázsolni. A hozzávalókat egy sütõtálba rétegeztem, majd minden rétegre egy pár kanál fûszeres mártást kanalaztam, végül pedig irány a sütõ. Bõ fél óra múlva pedig már csak arra kellett várni, hogy a rakottas kissé kihûljön, és már tálalhattam is......
Hozzávalók:
1 cs zöld spárga
20 dkg szeletelt bacon
6 db tojás (nagy)
10 dkg sajt (pl. edami, trappista..)
A spárgát hajlítsuk meg, törjük le a fás részét, alaposan mossuk meg, vágjuk le a bimbót, a szárrészt pedig daraboljuk fel. Ezután enyhén sós vízben fõzzük roppanósra, majd szûrjük le, és tegyük félre.
Egy tepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd helyezzük egymásmellé a baconszeleteket, és közepes hõmérsékletû sütõben, pár perc alatt süssük szép pirosra.
A tojásokat fõzzük keményre, majd vékonyan szeleteljük fel. A sajtot reszeljük le, és tegyük félre.
Mártás hozzávalói:
1 db vöröshagyma (közepes)
2 ek liszt (púpozott)
2 tk magos dijoni mustár
só (ízlés szerint)
õrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 kk õrölt szerecsendió
10 dkg reszelt sajt (pl. edami, trappista..)
10 dkg vaj
kb. 6 dl tej
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A vajat hevítsük fel egy serpenyõbe, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a mustárt, sózzuk, szórjuk meg a fûszerekkel, keverjük alaposan össze, majd szórjuk meg a liszttel, és állandó keverés mellett pirítsuk pár pillanatig, majd vegyük le a tûzrõl.
Ezután adjuk hozzá a tejet, keverjük simára, csomómentesre, majd tegyük vissza a tûzre, és kevergetve fõzzük sûrûre a mártást. (ha túl sûrû lenne a mártás, egy kevés tejet öntsünk még hozzá)
Amikor a mártás kellõen besûrûsödött, vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a reszelt sajtot, és keverjük alaposan össze.
Egy sütõformát kenjünk ki vajjal, majd kanalazzunk bele pár evõkanál mártást. Ezután szórjuk rá az elõzõleg roppanósra fõzött spárga felét, majd szintén kanalazzunk rá a mártásból.
Ezután helyezzük rá a pirosra sült baconszeleteket, pakoljuk rá a felszeletelt fõtt tojást, kanalazzunk rá pár kanál mártást, szórjuk rá a maradék spárgát, majd kanalazzuk rá a maradék mártást.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük kb. 30 percig. Ekkor vegyük ki a sütõbõl, helyezzük rá a spárgabimbókat, majd szórjuk meg reszelt sajttal, tegyük vissza a sütõbe, és süssük szép pirosra.
Tálalás elõtt hagyjuk kicsit hûlni a rakottast, majd úgy kínáljuk.