Spárgás-leveles pizza.
sponsored links
Nem kelt pizza tésztával készült, és nem is kerek, sõt még húsféleség sincs rajta, én mégis azt mondanám rá hogy pizza kicsit másképpen. A megszokott paradicsomos szósz helyett pl. sárgás-kapros-tejfölös kencével kentem meg a leveles tésztát, majd rápakoltam a spárgabimbót, a vékonyra szeletelt hónapos retket és paradicsomot, majd irány a sütõ. A sütési idõ vége felé pedig bõségesen megszórtam reszelt sajttal, majd készre sütöttem. Az íze pedig nagyon, de nagyon finom volt.
Hozzávalók:
1 cs leveles tészta (Tante Fanny)
1 cs zöld spárga
2 db paradicsom
3-4 db hónapos retek
1 kisebb csokor kapor
só
õrölt színes bors
1,5 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt (pl. gouda)
A spárga szárát hajlítsuk meg, majd törjük le a fás részét, de ne dobjuk ki.
Ezután vágjuk le a bimbót, majd a szárrészt daraboljuk fel.
Egy edénybe tegyük bele a spárgabimbókat, majd adjunk hozzá egy csipet sót, és egy csipet cukrot, majd pár perc alatt fõzzük roppanósra. Ezután szedjük ki a fõzõvízbõl, öblítsük le hideg vízzel, és tegyük félre.
A visszamaradt fõzõvízbe tegyük bele a feldarabolt szárrészt, és a letört fás részt, majd fõzzük puhára.
Ezután szûrjük le, majd szedjük ki a fás részt, és dobjuk ki, mert arra már nem lesz szükség.
A puhára fõtt szárhoz adjuk hozzá a tejfölt, a kissé összevágott kaprot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk össze.
Az elõnyújtott leveles tésztát csomagoljuk ki, majd körbe a szélét kicsit hajtsuk vissza. (azért kell kicsit visszahajtani, hogy sütés közben jobban megemelkedjen, és ne tudjon lefolyni a szósz)
Ezután kanalazzuk rá a tejfölös-spárgás-kapros szószt, majd pakoljuk rá a vékonyra felszeletelt retket, a paradicsomot, és tegyük rá a félretett spárgabimbókat.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepesnél kicsit magasabb hõfokon 25-30 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütési idõ vége felé vegyük ki a sütõbõl, majd szórjuk meg a reszelt sajttal, és tegyük vissza még pár percre, hogy a sajt ráolvadjon.
Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A ropogósra sült leveles tészta nagyon finom a kapros-spárgás-tejfölös szósszal, és a rápakolt zöldségekkel.