Spárgás fetás pite (Quiche)
sponsored links
A zöld spárga annyira jó dolog.
Most szezonjában, heti kétszer szinte biztos teszek az asztalra.
Viszont nem olcsó, meg nem is sok egy adag, így mindig tartalmas az ebéd többi része,
vagy a spárgát készítem el "tartalmasan".
Magyarán, jól kell sáfárkodni :) jusson is, meg maradjon is.
Nos ez egy tartalmas fogás. Leves után egy-egy szelet elég volt nekünk.
Nagy örömünkre így maradt belõle másnapra,
mert el kell hogy mondjam, hidegen (szobahõmérsékleten) szeretjük legjobban.
A tészta a "Leveles tészta hajtogatás nélkül" alaptészta, amely most is bizonyította sokszínûségét.
Tavasz van, jön a nyár :) érdemes mindig tartani a hûtõben belõle (1 hétig is vígan várakozik).
Tölthetjük édesen, sósan, a siker nem marad el.
Tavasz van, jön a nyár :) érdemes mindig tartani a hûtõben belõle (1 hétig is vígan várakozik).
Tölthetjük édesen, sósan, a siker nem marad el.
Spárgás fetás pite
Hozzávalók
tészta
250 g finomliszt
250 g vaj
1 ek ecet
4 ek hideg víz
só
töltelék
1 nagy csomag spárga
200 g dán fehér sajt
3 db tojás
1 dl habtejszín
100 g tejföl
só
frissen õrölt bors
tetejére
30 g reszelt sajt
tetejére
30 g reszelt sajt
- A tésztát napokkal elõbb készítettem, a hûtõben várt további sorsára.
(Természetesen frissen is készíthetjük, 30 perc - 1 óra pihentetés szükséges feldolgozás elõtt.)
A hûtõbõl kivett vajat kockákra vágtam, a sóval elkevert liszttel gyorsan összemorzsoltam.
(Lehet géppel is.)
A közepébe mélyedést túrtam a kézfejemmel és belemértem a vizet és az ecetet.
(Lehet géppel is.)
A közepébe mélyedést túrtam a kézfejemmel és belemértem a vizet és az ecetet.
Gyors mozdulatokkal -fõleg az ujjaim utolsó percét használva- összegyúrtam a tésztát.
Formára igazítottam, folpack fóliába csomagoltam és betettem a hûtõbe.
A részletes leírás itt található:- Kinyújtottam a tésztát.
(Lehet enyhén lisztezett felületen, vagy két réteg fólia között, de én takarékosan szoktam.
Alulra szórok kevés lisztet, a tészta tetejére pedig ráterítem a fóliát (amiben volt), így nyújtom ki.
A fóliával könnyebb áthelyezni a sütõformába és eligazgatni is könnyebb amíg rajta van.
Csak ezután húzom le a fóliát a tésztáról.)
- A tésztát a kerek sütõformába igazgattam, a kilógó szélét levágtam.
Villával megszurkáltam.
- A spárgát mostam, leszárítottam, végeit letörtem (félre tettem, másnap krémleves lett belõle),
majd letörtem a sípjait.
A többi részét 1 cm-es darabokra vagdostam.
- A tojásokat tálba ütöttem, majd egy sima kézi habverõvel összekevertem a tejföllel, tejszínnel.
Sóztam (kissé, mert a sajt sós!), tekertem rá borsot, majd elkevertem benne,
a belemorzsolt/tördelt sajtot. A spárga darabokat belekevertem.
- A megszurkált tésztára öntöttem az egészet,
a tetejére pedig sugárirányba rárakosgattam a spárga sípjait.
Megszórtam a reszelt sajttal.
A maradék tésztából futotta egy "virágra" ezt a közepébe biggyesztettem :)
- Az elõmelegített forró sütõben kb. 30 perc szükséges neki.
(Nem kell neki sok idõ, arra figyeljünk a teteje ne piruljon túl.)