Spárgás cukorborsós fusilli + Nyereményjáték vega vacsora belépõért
sponsored links
Egy villámgyors bejegyzés egy villámgyors ebéd receptjével. Már többször megcsináltam ezt a tésztát. Mivel isteni finom, ezért úgy döntöttem egyik alkalommal, hogy lefotózom gyorsan és kiteszem valamikor a blogra. Az a valamikor most van, mert a spárga szezonja nem tart sokáig.
Épp néhány napja gondolkodtam azon, hogy tél végén miért unjuk már annyira a szezon zöldségeit, gyümölcseit és miért vágyunk annyira valami frissre, zöldre, újra? Egyes zöldségekkel és gyümölcsökkel szemben nem fair a természet, legalábbis szerintem. És így persze velünk is kitol… Télen 4-6 hónapon át esszük a sárgarépát, céklát, paszternákot, burgonyát, sütõtököt, aztán eljön a tavasz és a nyár és a friss spárgát, epret, málnát, szedret, sárgabarackot, õszibarackot, stb. csak 1-2 hónapig élvezhetjük. Lejár a szezonjuk, jönnek az újabbak és már kezdõdik elölrõl a sütõtök szezon megint. Tudom, hogy ez a természet rendje, de azért jó lenne egyszer decemberben is beleharapni egy finom, illatos, lédús õszibarackba. Legalább Ausztráliáig kellene repülnöm (Emiko barátnõmhöz), hogy ez az álmom valóra váljon. Remélem egy nap teljesülni fog.
A recept Dórától származik (én adtam hozzá citromhéjat és citromlevet is) és lakto vegetáriánus. Lehetne vegán is, de most kivételesen meghagytam a vajat a receptben, nem cseréltem le olívaolajra és azt hiszem jól döntöttem. Tényleg annyira finom lesz a “szósz” tõle – valami pluszt ad hozzá -, hogy kár lenne kihagyni belõle. Ha nem kapunk cukorborsót, akkor sima borsóval is lehet helyettesíteni.
Spárgás cukorborsós fusilli
Hozzávalók 2 fõre:
- 1 kisebb csokor zöld vagy fehér spárga, megpucolva, 2 cm-es darabokra vágva
- 1 nagy marék cukorborsó, végei lecsipkedve és 2 cm-es darabokra vágva
- 220 g fusilli vagy bármilyen más durum tészta
- 1 csokor újhagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 evõkanál vaj
- 2 evõkanál olívaolaj
- 20 g parmezán/pecorino, reszelve
- 30 g kecskesajt/feta sajt, morzsolva
- 2 ág friss kakukkfû (vagy 1 teáskanál szárított kakukkfû)
- 1 bio citrom reszelt héja és kevés frissen facsart lé
- só, bors
Egy nagy lábasban felteszünk vizet forrni. Hozzáadunk egy kevés sót, majd a spárgát és a cukorborsót 2-3 percig fõzöm benne. Szûrõkanállal kivesszük és félre tesszük, a vízben pedig al dente állagúra (fogkemény) megfõzzük a tésztát. Leszûrjük és félre tesszük.
Egy serpenyõben olívaolajon megpirítjuk az újhagymát a fokhagymával és a kakukkfûvel. 3-4 perc múlva rádobjuk az elõfõzött spárgát, cukorborsót, majd sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a reszelt parmezánt. Addig keverjük, amíg a sajt elolvad, majd lehúzzuk a tûzrõl és hozzáadjuk a vajat és egy kevés citromlevet. Hozzáöntjük a megfõtt tésztát, jól összekeverjük és azonnal tálaljuk. Morzsoljunk rá kecske- vagy feta sajtot és szórjuk meg frissen reszelt citromhéjjal.
*****
NYEREMÉNYJÁTÉK!!!
Nyeremény: egy fõre szóló belépõ a Makifood Fõzõiskola 2014. június 2-i Húsmentes Hétfõi Vacsora Klubjába, amelyen a PIQNIQ csapata lesz a vendég (készítettem velük egy interjút, itt olvashatjátok)! A vacsora menüje: Zellerkrém leves shiitake bacon-nel / Zelleres, csicseriborsós zöldsaláta mustáros mogyoróvaj öntettel / Tempeh szendvics savanyított angol zellerszárral / Sütõben sült krumpli fûszeres, házi ketchup-pel / Zeller szörp / Zelleres granita balzsamos öntettel.
Menjetek fel a Makifood szakmai 100fok nevû blogjára és írjátok meg ide kommentben, hogy nektek melyik vega étel receptje tetszik a legjobban, esetleg van-e olyan, amit már el is készítettetek. Kérem, hogy az alábbi formula minden pontját töltsétek ki (játszhattok extra pontokért is)! Vagyis a számok (+2, +3, +3, +10) melletti lefelé mutató nyilakkal nyissátok meg az ablakokat és hajtsátok végre az apró feladatokat.
Szabályok: 2014. május 31-ig lehet játszani! Eredményhirdetés 2014. június 1-jén! A nyertest emailben fogom értesíteni, majd a neve kikerül a blogra (ez a bejegyzés fog frissülni). Kérem, hogy csak olyanok játsszanak, akik biztosan el tudnak menni a vacsorára június 2-án 18-20 óráig! Helyszín: AQUAMART szalon (1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.).