Spárgás borjútekercs
sponsored links
Az olasz konyha kedveli a különféle töltelékkel készített könnyû borjútekercset, az involtinit. Egyszerûbb változata csak sajttal és sonkával készül, de kerülhet bele mozzarella szardellával, füstölt sonka zsályával, a gazdagabb sajtos, sonkás tekercs kiegészülhet különféle éppen érõ zöldségekkel, például spárgával is.
Hozzávalók
4 vékony borjúszelet
4 vékony szelet mortadella vagy sonka
4 szelet sajt
8 db zöld spárga
4-5 dkg vaj
1 evõkanál olívaolaj
3 evõkanál száraz fehérbor
só
frissen õrölt bors
1-2 evõkanál apróra vágott petrezselyem
Továbbá:
a tekercsek kötözéséhez cérna
A spárgát két végüknél fogva meghajlítjuk úgy, hogy eltörjön. A csúcs felõli részeket forró sós vízben 3 percig fõzzük, majd hideg vízbe szedjük, végül lecsöpögtetjük. A borjúhúst vékonyra klopfoljuk, majd enyhén sózzuk, borsozzuk. A hússzeletekre fektetjük egyenként a mortadellát és a sajtot. A sajtra 2-2 spárgát helyezünk úgy, hogy a tekercs mind két végén kissé kilógjon. Feltekerjük a borjúszeleteket, cérnával megkötözzük, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyõben felhevítünk 2 dkg vajat az olívaolajjal, belehelyezzük a tekercseket és kb. 10-12 percig sütjük, amíg át nem sülnek. Sülés közben folyamatosan forgatjuk. Miután megsültek, vegyük ki a serpenyõbõl és tartsuk melegen. A fehérbort, a maradék vajat, 2-3 evõkanálnyit a spárga fõzõlevébõl tegyünk a serpenyõbe, és lassú tûzön forraljuk fel kb 3-4 percig, amíg sûrûsödni nem kezd. Ha szükséges, a mártást sózzuk, borsozzuk.
A spárgás borjútekercseket melegen, mártással meglocsolva, apróra vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
A recept a Kifõztük magazin 2013. évi júniusi számában is megjelent.