Spárgakrém-spárgapástétom
sponsored links
Tudtad, hogy a spárga más néven csirág? Jókai, Krúdy, Gárdonyi Mikszáth és Kazinczy írásaiban találhatunk erre a megnevezésre. A növény spárga neve pedig a görög asparagos szóból származik, ami fiatal hajtást jelent. A többi zöld növényhez hasonlóan ez is klorofilban gazdag, ellenben kalóriában szegény liliomféle. E két tulajdonsága miatt remek eledel vértisztításhoz és ajánlják cukorbetegeknek is. Azért is értékes táplálék, mert sok káliumot, valamint vasat, kalciumot, foszfort, nátriumot, cinket, ónt, szilíciumot, molibdént tartalmaz. A spárgák közül a zöld színû egyedek gazdagabbak a C-vitaminban, világosabb társaihoz képest. Fogyókúrázóknak azért javasolják, mert koleszterin viszont nincs benne, s emellett vizelethajtó hatása is segíti a megfelelõ anyagcserét, méregtelenítést.
A recept:
Hozzávalók:
- 1 kisebb csomó zöld spárga
- 1 dl napraforgó
- 2 dl víz
- ételízesítõ vagy só ...