Spárga sonkával és csilis sajtmártással
sponsored links
Még tart a spárgaszezon. Nem mondom, hogy ebben az idõszakban spárgát spárgával eszünk, de párszor szoktam fõzni.
Vannak elegáns és slampos spárgaételeink - itt megnézheted azokat, amik felkerültek a blogra -, ez talán közelít az elegánshoz, az viszont biztos, hogy finom.
Hozzávalók:
Vizet forralok, megsózom, kevés szódabikarbónát is szórok bele (hogy megmaradjon a zöld színe), és beillesztem a párolóbetétet. Ráteszem a spárgákat. Egyszerre csak annyit, mennyi kényelmesen elfér, mert nem szeretném, hogy az alsók puhák legyenek, a felsõk meg nyersek maradjanak. Lefedem és 5 percig párolom.
Közben bemelegítem a sütõt kb. 150 fokra, nem akarok majd sütni, csak melegíteni.
Azután ötösével sonkába tekerem, a kötegeket pedig egy kivajazott tálba fektetem. A tetejüket is megkenem egy pici vajjal, hogy ne száradjanak ki, amíg a sütõben összemelegszenek a sonkával. A melegedési idõ alatt megcsinálom a sajtmártást.
A vajat megmelegítem, beleszórom a lisztet, ráreszelem a szerecsendiót és beleõrölöm a borsot, aztán csak annyi ideig kevergetem, amíg a liszt átforrósodik.
Beleöntöm a hideg tejet, elkeverem, beleöntöm a forró levest (nagyzolhatnék alaplével, de nem akarok...), sózom, aztán alaposan kiforralom úgy, hogy közben kevergetem.
Amikor megfõtt, szép sima a textúrája, akkor beleszórom a lereszelt sajtot és a csilipelyhet. Még egyet rottyan, és már kész is.
Párolt rizzsel szoktuk enni. A sajtmártás tetejére szoktunk még pluszban egy kevés (vagy sok) paprikapelyhet szórni.
Vannak elegáns és slampos spárgaételeink - itt megnézheted azokat, amik felkerültek a blogra -, ez talán közelít az elegánshoz, az viszont biztos, hogy finom.
Hozzávalók:
- személyenként 5 db spárga
- só
- szódabikarbóna
- személyenként 1 szelet serrano sonka (bármilyen más füstölt sonka, vagy császárszalonna is tökéletes)
- 15 dkg-nyi vörös cheddar (trappista is jó)
- kevés õrölt fehébors
- kevés reszelt szerecsendió
- 8 dkg vaj (6 dkg a mártáshoz, a többi a kenegetéshez)
- 3 evõkanálnyi liszt
- 1 bögre húsleves (használj nyugodtan kockát, ha éppen nincs)
- 1 bögre tej
- csilipehely, vagy apróra vagdalt szárított csípõspaprika
Vizet forralok, megsózom, kevés szódabikarbónát is szórok bele (hogy megmaradjon a zöld színe), és beillesztem a párolóbetétet. Ráteszem a spárgákat. Egyszerre csak annyit, mennyi kényelmesen elfér, mert nem szeretném, hogy az alsók puhák legyenek, a felsõk meg nyersek maradjanak. Lefedem és 5 percig párolom.
Közben bemelegítem a sütõt kb. 150 fokra, nem akarok majd sütni, csak melegíteni.
Azután ötösével sonkába tekerem, a kötegeket pedig egy kivajazott tálba fektetem. A tetejüket is megkenem egy pici vajjal, hogy ne száradjanak ki, amíg a sütõben összemelegszenek a sonkával. A melegedési idõ alatt megcsinálom a sajtmártást.
A vajat megmelegítem, beleszórom a lisztet, ráreszelem a szerecsendiót és beleõrölöm a borsot, aztán csak annyi ideig kevergetem, amíg a liszt átforrósodik.
Beleöntöm a hideg tejet, elkeverem, beleöntöm a forró levest (nagyzolhatnék alaplével, de nem akarok...), sózom, aztán alaposan kiforralom úgy, hogy közben kevergetem.
Amikor megfõtt, szép sima a textúrája, akkor beleszórom a lereszelt sajtot és a csilipelyhet. Még egyet rottyan, és már kész is.
Párolt rizzsel szoktuk enni. A sajtmártás tetejére szoktunk még pluszban egy kevés (vagy sok) paprikapelyhet szórni.