Spárga, posírozott tojás és hollandi mártás

2014-04-19

sponsored links

Sok blogger társamnál láttam, hogy valahol itt lehet a spárga szezon, csak én nem találkoztam még vele a boltba. De most a húsvéti bevásárlás alkalmával azt vettem észre, hogy mindenhol ott figyel a fehér és a zöld spárga. Egybõl landolt is a kosárba. Nem kellett sokáig gondolkodnom, hogy mi is lesz a vacsora. Úgyis kísérletezni akartam és most bevállaltam két új dolgot is. Az egyik a posírozott tojás a másik pedig a hollandi mártás. Soha nem próbálkoztam még egyikkel sem, de ha már rátaláltam az idei elsõ spárgámra, arra gondoltam, hogy megtisztelem ezekkel az újdonságokkal.
Éééés teljes siker!!!! Nem bonyolult, bár nagyon féltem tõle. Aki még nem próbálkozott vele, csak bátran!









Spárga, posírozott tojás és hollandi mártás
Hozzávalók (2 fõ):
1 csomó zöld spárga

2 tojás
víz, ecet

Hollandi mártáshoz:
2 tojás sárgája
100 g vaj
2 ek. fehérbor
citrom leve
só, fehérbors

Elkészítés:
A spárgát elõször is pucoljuk meg. Burgonya hámozóval a legkönnyebb a feje alatt lévõ pikkelyeket távolítsuk el illetve a végeit vágjuk le.
Enyhén sós-cukros forrásba lévõ vízbe tegyük 10-12 percig fõzzük. Akkor jó, mikor még egy kicsit roppanós. Ne fõzzük túl!
A tojáshoz forraljunk fel egy szélesebb fazékba vizet, majd tegyük bele egy evõkanál ecetet. A tojást üssük pohárba. Habverõvel keverjünk nagy örvényt, majd a közepébe borítsuk bele a tojást. Így az örvény a tojás fehérjét a sárgája köré tekeri és nem kell vele jóformán semmi mást csinálni csak várni 2-3 percig. Ezután emeljük ki egy lyukas kanállal és tegyük papírtörlõre. Jöhet a következõ!
A mártáshoz a tojássárgáját tegyük egy fém tálba, ami illik arra a fazékra, amiben vizet forraltunk. Én ezt úgy csináltam, amikor kész voltam a tojással, öntöttem le a vízbõl és arra tettem azt a fém tálat, amibe a csokit szoktam temperálni. A tojáshoz adjunk két evõkanál bort, majd gõz fölött keverjük krémesre. Közben a vajat olvasszuk fel, de ne legyen túl forró, inkább lassan folyamatosan keverve. Amikor a tojás kihabosodott, csurgassuk folyamatosan hozzá az olvasztott vajat és gyorsan habverõvel kevergetve addig verjük, amíg sûrû krémes nem lesz. Ízesítsük citromlével, sóval és fehérborssal.
A spárgákra helyezzük rá a tojást, majd kanalazzuk rá a kész hollandi mártást.
Kitûnõ vacsora!








Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2014/04/sparg...

sponsored links

Keres?s