spárga elkészítése-spárgakrémleves
sponsored links
A spárga eddigi biolétem legnagyobb kihívása. Sokszor vettem már, de az esetek 50%-ában legjobb esetben is csak hûtõszobor lesz belõle. Ugyanis a spárga csak zsenge korában finom. Van néhány szabály, amivel eldöntöm, érdemes-e vele foglalkozni.
Ezek a szabályok a következõk:
1.) vásárlásnál: középtájban meghajlítom a spárgákat. Ha törik, megveszem, ha hajlik, túl fás, leteszem
2.) a spárga alulról felfelé és kívülrõl befelé fásul. Hámozásnál: ha zsenge, kicsi kapargatással lejön a külsõ rétege. Ha nem jön le, kidobom. Az alját levágom, vagy letöröm.
2.) a spárga alulról felfelé és kívülrõl befelé fásul. Hámozásnál: ha zsenge, kicsi kapargatással lejön a külsõ rétege. Ha nem jön le, kidobom. Az alját levágom, vagy letöröm.
3.) fõzés: miután megfõzöm, még besûrítés elõtt leturmixolom, és egy tésztaszûrõn ÁTSZÛRÖM. A spárga fás részei ugyanis sem fõzéssel, sem turmixolással nem tûnnek el az ételbõl. Annál rosszabb pedig nincs, amikor a levest kanalazva köpködni kell az elfásult részeket.
spárgakrémleves
hozzávalók:
1 csomag spárga
2 gerezd fokhagyma
1 ek kukoricakeményítõ
2 ek növényi tejpor
só, vegeta
A spárgát megmostam, a külsõ rétegét késsel eltávolítottam.
A végén lévõ bimbóhoz nem szoktam hozzányúlni.
Feldaraboltam. Kevés vízben feltettem fõni.A fásult részek eldobálása után általában sokkal kevesebb marad...