Spárga citromos bodzamártással.

2014-06-11

sponsored links




A végéhez érkeztünk a spárgaszezonnak, de szerencsére még sikerült két csomaggal beszereznem. Így aztán gyorsan két finomságot is készítettem. Elõször ez az egyszerûen csak bepanírozott, majd olívaolajjal meglocsolt, és sütõben ropogósra sütött spárga készült el. A spárga már így magában is nagyon finom volt, de én azért készítettem még hozzá egy finom bodzamártást is. A bodzavirággal szintén szerencsém volt, mert az utolsó néhány virágot sikerült begyûjtenem. A mártás receptjére a culinaricum blogban bukkantam rá, és rögtön megtetszett. A kissé savanykásan édes, bodzaízû mártás pedig remekül illett a ropogósra sült spárgához.







Spárga hozzávalói:

1 cs zöld spárga
1 tojás (nagy)
3-4 ek kukoricaliszt
1 cs zsemlemorzsa
õrölt fehér bors
2 ek olívaolaj


A spárgát hajlítsuk meg, majd a fás végét törjük le. Ezután alaposan mossuk meg, majd enyhén sós vízben, forrástól számítva, fõzzük két percig. Ezután szûrjük le, és hideg vízzel öblítsük, majd csepegtessük le.

Ezután egyesével elõször forgassuk bele a kukoricalisztbe, majd a sóval és õrölt fehér borssal ízesített felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd spricceljük le olívaolajjal. Ezután helyezzük egymásmellé a bepanírozott spárgát, majd szintén spricceljük le olívaolajjal.

Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra.






Citromos bodzamártás hozzávalói:

5-6 bodzavirág
5 dl víz
1 citrom leve és reszelt héja
1 mk só
1 tk õrölt fahéj
1 cs vaníliás cukor
3-4 ek barna cukor
2 dl natúr joghurt
3-4 ek kukoricakeményítõ


A bodzavirágot csipkedjük le a száráról, majd pár órára áztassuk be a vízbe. (én egész éjszakára a vízben hagytam ázni)

Ezután adjuk hozzá a sót, a barna cukrot és a vaníliás cukrot, az õrölt fahajat, reszeljük bele a citromhéjat, és nyomjuk bele a citrom levet. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és fõzzük kb. 5 percig. 
Ezután vegyük le a tûzrõl, és botmixerrel pépesítsük, majd szûrjük le.

A kukoricakeményítõt keverjük simára a joghurttal, és egy kevés bodzalével.

A maradék bodzalevet tegyük vissza a tûzre, forraljuk fel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a keményítõs-joghurtos keveréket. Ezután kevergetve addig fõzzük, még kellõen besûrûsödik. (én 4 ek keményítõt kevertem a joghurthoz, így egy sûrûbb mártást kaptam)

Tálaláskor helyezzük tányérra a spárgát, majd a bodzamártással kínáljuk. (a mártást tálalhatjuk kis tálkában, vagy ízlés szerint a spárga mellé kanalazva)



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/06/s...

sponsored links

Keres?s