Spárga brulée
sponsored links
A spárga évelõ növény, telepítés után 15-20 évig képes teremni.A színe attól függ, milyen hosszan volt kitévenapfénynek. A növény, amelyet fogyasztunk, nem más, mint egy fiatal hajtás, amely a föld alatt a fény felé tör. Mihelyt az elsõ spárga feje kibújik, a termesztõ igazi versenyfutásban van az órával. Hiszen az eredetileg még fényt nem látott, húsos, gyöngyházas fehér spárga a fényen nagyon gyorsan elszínezõdik: elõször rózsaszín, majd lila lesz. A zöld spárga különleges technikával jön létre: amikor a hajtás kibújik a földbõl, egy kis átlátszó mûanyagfólia-alagút biztosít számára enyhe klímát. A vékonyka spárga nagyon gyorsan megnyúlik, és így megõrzi gyenge húsát, és teljes hosszában bezöldül. A spárga szedése kizárólag kézi mûvelet, amely nagy szakértelmet kíván. A mester könnyedén megtapogatja a földet, hogy megtalálja, hol helyezkednek el a spárgák, majd a spárgaszedõ kanállal (fél-hengeralakú kés) ? figyelve, hogy a növény gyökerei, amelyek a következõ években még termést hoznak, meg ne sérüljenek - finoman levágja a szárakat a tõrõl.
Recept:
Spárga 15 dkg
Alaplé 10 dkg
Tejszín 10 dkg
Tojássárgája 10 dkg
Alaplé 10 dkg
Tejszín 10 dkg
Tojássárgája 10 dkg
A spárgát megtisztítjuk és a tisztításkor keletkezett spárgahéjat és a levágott spárga végeket feltesszük fõni, annyi vízben, ami éppen ellepi. 30 percig fõzzük, majd leszûrjük. Az így kapott spárga alaplében megfõzzük a felkarikázott spárgát és leturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt , ízesítjük a sóval, cayen borssal, majd hozzákeverjük a tojássárgáját és hõálló tálkákba adagoljuk. 100 °c-os sütõben, vízfürdõbe állítva 40 percig sütjük.
A kihûlt krémek tetejét salátalevelekkel díszítjük.
A kihûlt krémek tetejét salátalevelekkel díszítjük.