Spirálos márvány tekercs

2017-04-05

sponsored links















Aki szereti a finom és dekoratív sütiket, annak most mutatok egyet. A receptet Tortelina oldalán
találtam és nagyon megtetszett, elõször a kinézete, majd a receptleírás is. Kicsit tartottam az elkészítésétõl, de nem annyira bonyolult, mint amilyennek elsõre tûnik. Igaz némi türelmet és kézügyességet is igényel, de nem lehetetlen elkészíteni. A spirálok tölteléke egy finom étcsokis-nutellás keverék, melyet az édes lekvár íze - ami ebben a sütiben ragasztóanyagként is szolgál - tesz teljessé. Bármilyen családi ünnepre elkészíthetõ, de ha csak a délutáni kávé mellé szeretnénk egy csábító desszertet, akkor is megállja a helyét. Sok sikert az elkészítéséhez!      


Spirálos márvány tekercs

Hozzávalók:

tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 7,5 dkg cukor
  • 1 cs (7 gramm) száraz élesztõ
  • 2 tojássárgája
  • 3,5 dl tej
  •  5 dkg puha vaj
  • 1 tk só

töltelék:

  • 10 dkg étcsoki
  • 3 ek lágy nutella
  • lekvár (nálam málnalekvár)


Elkészítése:


  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, élesztõt és a vajat.
  2. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a tojássárgákat.
  3. A lisztes keverékhez hozzáöntjük a tojásos tejet, szép sima, hólyagos tésztává gyúrjuk.
  4. Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
  5. A csokoládét felolvasztjuk, összekeverjük a nutellával.
  6. A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk.
  7. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, a tészta jobb szélét behajtjuk a tészta közepéig, ráhajtjuk a bal szélét, az alsó részt felhajtjuk középig, majd ráhajtjuk a felsõ tésztarészt.
  8. Egy kocka alakú tésztát kapunk, melyet 1 cm vékony téglalap alakúra nyújtunk.
  9. A tésztát éles késsel vagy pizzavágóval ujjnyi vastagra felcsíkozzuk.
  10. A csíkokat egyesével a két végén ellenkezõ irányba többször megcsavarjuk, így kialakítva a tészta spirálokat.
  11.  A tészta spirálokat szilikonos sütõpapírral kibélelt gáztepsire tesszük, szorosan egymás mellé. (20-22 spirál szükséges, hogy teljesen kitöltse a gáztepsit)
  12. Letakarva addig kelesztjük, míg bemelegszik a sütõ.
  13. A sütõt 180°C-ra elõmelegítjük, betoljuk a tepsit, kb 15 perc alatt (sütõfüggõ!) megsütjük. 
  14. Akkor jó, ha az alja kicsit pirosodni kezd.
  15. A megsült tésztát 10 percig állni hagyjuk a tepsiben, majd egy megfelelõ méretû sütõpapírra borítjuk úgy, hogy az alja legyen felül.
  16. Megkenjük a lekvárral és a sütõpapír segítségével szorosan felgöngyöljük, ahogy a piskótát is szokás.
  17. A sütõpapír végeit nyitva hagyjuk, hogy a gõz távozni tudjon, ha kihûl szorosan becsomagoljuk egy folpackba, hogy megtartsa a formáját, így hagyjuk néhány órát vagy másnapig.
  18. Szeletekre vágva kínáljuk.




Recept átvéve: innen



Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/04/spi...

sponsored links

Keres?s