Spirálos márvány tekercs
sponsored links
Aki szereti a finom és dekoratív sütiket, annak most mutatok egyet. A receptet Tortelina oldalán
találtam és nagyon megtetszett, elõször a kinézete, majd a receptleírás is. Kicsit tartottam az elkészítésétõl, de nem annyira bonyolult, mint amilyennek elsõre tûnik. Igaz némi türelmet és kézügyességet is igényel, de nem lehetetlen elkészíteni. A spirálok tölteléke egy finom étcsokis-nutellás keverék, melyet az édes lekvár íze - ami ebben a sütiben ragasztóanyagként is szolgál - tesz teljessé. Bármilyen családi ünnepre elkészíthetõ, de ha csak a délutáni kávé mellé szeretnénk egy csábító desszertet, akkor is megállja a helyét. Sok sikert az elkészítéséhez!
Spirálos márvány tekercs
Hozzávalók:
tészta:
- 60 dkg liszt
- 7,5 dkg cukor
- 1 cs (7 gramm) száraz élesztõ
- 2 tojássárgája
- 3,5 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 1 tk só
töltelék:
- 10 dkg étcsoki
- 3 ek lágy nutella
- lekvár (nálam málnalekvár)
Elkészítése:
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, élesztõt és a vajat.
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a tojássárgákat.
- A lisztes keverékhez hozzáöntjük a tojásos tejet, szép sima, hólyagos tésztává gyúrjuk.
- Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
- A csokoládét felolvasztjuk, összekeverjük a nutellával.
- A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk.
- Egyenletesen rákenjük a tölteléket, a tészta jobb szélét behajtjuk a tészta közepéig, ráhajtjuk a bal szélét, az alsó részt felhajtjuk középig, majd ráhajtjuk a felsõ tésztarészt.
- Egy kocka alakú tésztát kapunk, melyet 1 cm vékony téglalap alakúra nyújtunk.
- A tésztát éles késsel vagy pizzavágóval ujjnyi vastagra felcsíkozzuk.
- A csíkokat egyesével a két végén ellenkezõ irányba többször megcsavarjuk, így kialakítva a tészta spirálokat.
- A tészta spirálokat szilikonos sütõpapírral kibélelt gáztepsire tesszük, szorosan egymás mellé. (20-22 spirál szükséges, hogy teljesen kitöltse a gáztepsit)
- Letakarva addig kelesztjük, míg bemelegszik a sütõ.
- A sütõt 180°C-ra elõmelegítjük, betoljuk a tepsit, kb 15 perc alatt (sütõfüggõ!) megsütjük.
- Akkor jó, ha az alja kicsit pirosodni kezd.
- A megsült tésztát 10 percig állni hagyjuk a tepsiben, majd egy megfelelõ méretû sütõpapírra borítjuk úgy, hogy az alja legyen felül.
- Megkenjük a lekvárral és a sütõpapír segítségével szorosan felgöngyöljük, ahogy a piskótát is szokás.
- A sütõpapír végeit nyitva hagyjuk, hogy a gõz távozni tudjon, ha kihûl szorosan becsomagoljuk egy folpackba, hogy megtartsa a formáját, így hagyjuk néhány órát vagy másnapig.
- Szeletekre vágva kínáljuk.
Recept átvéve: innen