Spenótsaláta gazdagon
sponsored links
A forduló háziasszonya Colette a Zöld múzsa blog írója egy számomra igen kedves és hálás témát eszelt ki a játékra. A lényeg, hogy minél fantáziadúsabb salátákat alkossunk. :) Nincsenek szabályok sem, csak az a fontos, hogy elég színes legyen. És hát mi is lehet hívogatóbb és étvágygerjesztõbb, mint egy tál szép színes étel. Így a szemünket is legeltethetjük, miközben jóllakunk. ;)
Hozzávalók 4 személyre:
6 nagy marék friss spenótlevél
4 közepes paradicsom
4 szem retek
2 kaliforniai paprika
4 szál újhagyma
1 kis fej lilahagyma
2 szál sárgarépa
4 szelet szikkadt magos kenyér
2 gerezd fokhagyma
5-6 ek. olívaolaj a sütéshez
2-3 ek. almaecet
só
Néhány csepp balzsamecet, olívaolaj és egy marék metélõhagyma-virág a díszítéshez.
- A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk. A spenótlevelekrõl eltávolítjuk a levélnyelet és ha szükséges, kisebb darabokra tépjük. A paradicsomot négybe vágjuk, majd felszeleteljük. Az újhagymát és a retket felkarikázzuk. A lilahagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A paprikát vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát hosszú szalagokra -én zöldséghámozót használtam- vágjuk.
- Egy serpenyõben felhevítjük az olívaolajat. Beletesszük a karikákra vágott fokhagymát, majd megpirítjuk benne a falatnyi darabokra szelt kenyeret. Az olajból kivesszük a pirított kenyeret és a fokhagymát, majd félre tesszük.
- A zöldségeket nagy tálba tesszük. Az almaecetet kikeverjük fokhagymás olívaolajjal, egy pici sóval, majd a zöldségekre öntjük. Hozzáadjuk a pirított kenyérfalatokat és kézzel alaposan összeforgatjuk a salátát.
- Tálra halmozzuk, majd megcsepegtetjük olívaolajjal, balzsamecettel és metélõhagyma-virágokkal díszítjük.