Spenótos-túrós lasagne füstölt sonkával

2017-05-19

sponsored links

...ami eredetileg spenótos cannelloni lett volna, csak kissé átalakult. :) Az eredeti recept szerint a cannelloni tésztát kissé elõ kellett fõznöm, mielõtt megtöltöttem volna. Azonban ebédkészítés közben kislányom elvonta néhány órára a figyelmemet és mire visszatértem a tésztához, úgy összeragadt, hogy képtelen voltam szétnyitni anélkül hogy szét ne szakadt volna. Így gondoltam egyet és kinyitottam mindegyiket, majd lasagnét csináltam belõle.



Az én receptemben már lasagnetésztát tüntetek fel, legközelebb ugyanis már eleve ezzel fogom készíteni. Nagyon finom lett ugyanis a végeredmény, friss, zsenge spenóttal biztosan megsütöm még néhányszor.

Hozzávalók:
- 1 doboz lasagnelap (fél kg)
- 70 dkg friss spenót
- 25 dkg túró
- 25 dkg fõtt-füstölt sonka
- 4 dl tejszín
- só
- bors
- 2 evõkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
+ a tetejére: reszelt sajt

A besamelhez:
- 8 dl tej
- 4 evõkanál liszt
- 2 evõkanál vaj
- só
- fehérbors
- szerecsendió

A friss spenótleveleket váltott vízben átmostam, vastagabb szárukat eltávolítottam. Apróra tépkedtem. Egy lábasban vajat hevítettem, rádobtam a parajt, összekevertem és kb. 10 perc alatt megpároltam. Sok levet eresztett, így a nagyját leöntöttem róla. Ezután már nem kell fõzni. Belekevertem a zúzott fokhagymát, a kis kockára vágott füstölt sonkát és a túrót és a tejszínt. Pici sóval és borssal ízesítettem.

Elkészítettem a besamelt is: egy másik edényben felolvasztottam a vajat, hozzáadtam a lisztet és folyamatosan kevergetve fehéredésig pirítottam. Ezután beleöntöttem a meglangyosított tejet. Csomómentesre kevertem. Sóval, fehérborssal, szerecsendíóval fûszereztem.

Egy üveg sütõtál aljára elterítettem egy adag spenótos tölteléket. Ráhelyeztem egymás mellé egy sor lasagnelapot, majd jöhetett újból a töltelék, ezt besamellel fedtem be. Lasagnelappal folytattam a rétegezést egészen addig amíg minden el nem fogyott. Fontos, hogy besamellel zárjuk a sort, erre kerül a reszelt sajt. Jó szaftosnak kell lennie, hiszen abban fog megpuhulni a tészta.

A tálat lefedtem alufóliával és 180 fokra elõmelegített sütõben kb. fél óráig sütöttem. Ezután grill fokozatra kapcsoltam a sütõt és már fedõ nélkül toltam vissza a tálat. Addig sütöttem, amíg szépen megpirult a sajt a tetején.



Kiadós, nagy adag lasagne lesz belõle, mi napokig ettük. Tehéntúró helyett ricottával is ki lehet próbálni.


Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2017/05/spenot...

sponsored links

Keres?s