Spenótos, túrókrémes kocka
sponsored links
Látványos, színes elem bármelyik asztalon.
Spenótos, túrókrémes kocka
Hozzávalók a laphoz: 5 tojás, 20 dkg jól kinyomkodott, kiolvadt spenótpüré, 1 szál újfokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 7-8 evõkanál liszt, 3 nagy evõkanál tejföl, só, bors, esetleg 1 csapott teáskanál sütõpor;
a krémhez: 20 dkg telemes (feta), 45-50 dkg tehéntúró, 5-10 dkg mascarpone, 20 dkg sonka, 1 nem túl erõs csípõs paprika, néhány szál megdvehagyma, 3 evõkanál apró kapribogyó (vagy savanyú uborka), só, bors;
a tetejére: majonéz, paprika, zöldfûszer.
Elkészítése: A spenótpürét elkeverjük a tejföllel, az aprított fokhagymával és petrezselyemzölddel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük kevés sóval, majd óvatosan beleforgatjuk a tojássárgáját, a sütõporos lisztet meg a spenótos keveréket. Nagy méretû (kb. 35*38 cm), sütõpapírral bélelt tespibe simítjuk, és 180 fokon kb. 15 percig sütjük (nem kell megbarnulnia). Hagyjuk kihûlni, majd lehúzzuk róla a sütõpapírt, és 3 egyforma darabra vágjuk. A krémhez a tejtermékeket simára dolgozzuk, majd belekeverjük a kis kockákra vágott sonkát, a picire fölaprított csípõs paprikát, a finomra aprított medvehagymát meg a kissé összedarabolt kapribogyót. Sóval és borssal csak akkor ízesítjük, ha szükségesnek találjuk, mert a telemea is sós, a csípõs paprikától pedig lehet eléggé csípõs lesz. A krémet kettéosztjuk, és betöltjük a lapok közé. Kissé lenyomkodjuk, hogy jól összeálljanak. Tálalás elõtt szépen felszeleteljük, és minden szelet tetejét csillagcsõvel kinyomott majonézzel, piros színû paprikával és valamilyen zöld színû levéllel díszítjük.
Megjegyzés: Ízlés szerint egyéb zöldfûszerekkel is ízesíthetjük, illetve sonka helyett akár fõtt tojást, fõtt húst, párolt gombát, apított májat, színes zöldségeket, bármit használhatunk hozzá.
Spenótos, túrókrémes kocka
Hozzávalók a laphoz: 5 tojás, 20 dkg jól kinyomkodott, kiolvadt spenótpüré, 1 szál újfokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 7-8 evõkanál liszt, 3 nagy evõkanál tejföl, só, bors, esetleg 1 csapott teáskanál sütõpor;
a krémhez: 20 dkg telemes (feta), 45-50 dkg tehéntúró, 5-10 dkg mascarpone, 20 dkg sonka, 1 nem túl erõs csípõs paprika, néhány szál megdvehagyma, 3 evõkanál apró kapribogyó (vagy savanyú uborka), só, bors;
a tetejére: majonéz, paprika, zöldfûszer.
Elkészítése: A spenótpürét elkeverjük a tejföllel, az aprított fokhagymával és petrezselyemzölddel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük kevés sóval, majd óvatosan beleforgatjuk a tojássárgáját, a sütõporos lisztet meg a spenótos keveréket. Nagy méretû (kb. 35*38 cm), sütõpapírral bélelt tespibe simítjuk, és 180 fokon kb. 15 percig sütjük (nem kell megbarnulnia). Hagyjuk kihûlni, majd lehúzzuk róla a sütõpapírt, és 3 egyforma darabra vágjuk. A krémhez a tejtermékeket simára dolgozzuk, majd belekeverjük a kis kockákra vágott sonkát, a picire fölaprított csípõs paprikát, a finomra aprított medvehagymát meg a kissé összedarabolt kapribogyót. Sóval és borssal csak akkor ízesítjük, ha szükségesnek találjuk, mert a telemea is sós, a csípõs paprikától pedig lehet eléggé csípõs lesz. A krémet kettéosztjuk, és betöltjük a lapok közé. Kissé lenyomkodjuk, hogy jól összeálljanak. Tálalás elõtt szépen felszeleteljük, és minden szelet tetejét csillagcsõvel kinyomott majonézzel, piros színû paprikával és valamilyen zöld színû levéllel díszítjük.
Megjegyzés: Ízlés szerint egyéb zöldfûszerekkel is ízesíthetjük, illetve sonka helyett akár fõtt tojást, fõtt húst, párolt gombát, apított májat, színes zöldségeket, bármit használhatunk hozzá.