Spenótos pite (tészta nélkül)
sponsored links
Még az ünnep elõtt készült (és fogyott el :).
Aki szereti a spenótot, annak tetszeni fog, mert finom melegen és hidegen,
sokféleképpen ízesíthetõ és variálható és persze gyorsan elkészül.
Most a spenótot a tisztítás után megfonnyasztottam, de ez a lépés nyugodtan kimaradhat.
Füstölt sajttal ízesítettem, a tetejére került mozzarella.
Spenótos pite
Hozzávalók
1/2 kg spenót
20 dkg sajt reszelve
3 db tojás
2 dl tej (vagy tejszín vagy lehet fele-fele))
só
frissen õrölt bors
1 csomó zöldhagyma zöldje
kis marék zabpehely
vaj
1 csomag mozzarella
- A spenótot megtisztítottam és lecsorgattam róla a vizet.
Fazékba tettem, lefedtem fedõvel (nem tettem bele vizet, olajat, semmit)
és alacsony hõfokon hagytam, hogy pár perc alatt összeessen.
(E helyett, nyersen össze vághatjuk a spenótot.)
- Egy nagyobb (24cm x 18cm ), mély (9cm) tálat,
alaposan kikentem vajjal és az aljára szórtam a zabpelyhet.
- A tojásokat felütöttem, villával összekevertem, hozzáadtam a tejet/tejszínt, sóztam,
tekertem rá borsot, belekevertem a sajtot és belevágtam a zöldhagyma zöldjét.
(Ha van maradék tojásfehérjénk 2-3, azt is hozzáadhatjuk.)
- Hozzáadtam a langyosra hûlt, meghervadt spenótot.
- Az egészet összeforgattam, majd a sütõtálba rakosgattam.
- A tetejére raktam a vékony szeletekre vágott mozzarellát.
- A forró sütõben (200 fok) addig sütöttem, amíg a teteje megsült, ez kb 25 perc.
Hármunknak bõséges ebéd volt.
Így húsvét után, ha van maradék sonka, szálakra szedve, vagy apróra vágva az is mehet bele.
Nagyon sok spenótos finomság található a blogon, ajánlom a Tartalomjegyzékben kutakodni
(Fõétel hús nélkül).