Spenótos paradicsomos rakott tészta (Lasagne) házi tésztából
sponsored links
Volt idõ amikor a Fiam nem szerette, így sok idõn át nem készítettem.
Majd vendégek jöttek és a kívánságuk e felé a tésztaétel felé irányult.
Így nekik készítettem újra.
Tiszteletükre házi, frissen készített tésztából.
A Fiam is megkóstolta, majd kért még...és azóta nagy kedvencévé vált.
Mindig frissen készítem a tésztát.
Mindig zöldségekkel készítem: padlizsán, cukkini, spenót, ami eszembe jut.
Viszont még sosem készítettem hússal és nem azért mert én nem eszem húst,
a családom és a vendégek sem igénylik.
Az oka egyszerû: nem hiányzik belõle.
A házi tészta készítés nem olyan bonyolult, mint sokan gondolják.
Igaz van egy nyújtógépem, de biztos vagyok benne, hogy ezt a féle tésztát simán kinyújtanám nyújtófával. Abban is biztos vagyok, hogy aki vágyik rá, gép nélkül is megtudja csinálni.
S bár nagyon jó minõségû tésztákat lehet kapni, a lasagne esetében a nyers tészta elõnyt jelent.
Spenótos rakott tészta
Hozzávalók
tészta
300 g rétesliszt
300 g finomliszt
1 mk só
3 db tojás
10 ek (nagy) víz
3 ek olaj
besamel
10 dkg vaj
10 dkg finomliszt
1 l forró tej
pici só
egyéb
1/2 kg spenót
300 g-os egész paradicsom (házi paradicsomlében eltett)
1 dl sûrû paradicsomkrém
1 dl olaj
só
frissen õrölt bors
fokhagyma
kevés chilipehely
20 dkg reszelt sajt
1 csomag mozzarella
Elõkészítettem a tésztát:
a tojásokat összekevertem a vízzel, sóval, olajjal, majd hozzágyúrtam a liszteket.
Becsomagoltam és pihentettem bõ egy órát.
Ez idõ alatt a tészta összeért és minden mást elõkészítettem.
- A besamelt.
Megolvasztottam a vajat, belekevertem a lisztet és " fehéredésig " pirítottam (tehát fehér,
véletlenül sem sötétebb), ekkor felöntöttem a forró tejjel.
Elkevertem és kevergetve sûrûre fõztem.
Félretettem hûlni.
- A paradicsommártást.
Az olajat megforrósítottam, beledobtam a megtisztított, apróra szelt fokhagymát.
Beleöntöttem a paradicsomot, hozzáadtam a paradicsomkrémet és a fûszereket.
Végül beleforgattam a tiszta, lecsorgatott spenótot.
A forró alapban, a zsenge spenót, azonnal összeesett.
Kevertem rajta néhányat és lefedtem, a hõt pedig elzártam.
Félre tettem hûlni.
- A sajtot.
Lereszeltem.
A mozzarellát felszeleteltem.
- A tepsit (22 x 27 x 9 cm).
Kikentem olajjal.
- Kinyújtottam a tésztát.
Akinek van gépe, van gyakorlata is, tudja hogy csinálja. Én 5-ös fokozaton nyújtottam.
Ha nem lenne gépem, akkor enyhén lisztezett felületen, kisebb adagokban nyújtanám vékonyra.
*
Összeállítás, rétegezés
a tál aljára 1 réteg paradicsomos spenót került
2 réteg tészta, közte megkentem paradicsomlével
besamel
sajt
2 réteg tészta, közte megkentem paradicsomlével
paradicsomos spenót
besamel
2 réteg tészta, közte megkentem paradicsomlével
paradicsomos spenót
besamel
sajt
2 réteg tészta, közte megkentem paradicsomlével
paradicsomos spenót
besamel
sajt
mozzarella
Beraktam a sütõbe és bekapcsoltam 200 fokra.
Amíg a sütõ melegedett, az étel is felmelegedett.
30 percig sütöttem.
Az egészben eltett paradicsomra, már most érdemes gondolni,
hisz most van a paradicsom palántázás ideje.
Az elkészítési módjáról itt írtam: