Spenótos-fokhagymás hajtogatott pogácsa
sponsored links
Imádom a spenótot és a fokhagymát is. Miért ne lehetne pogácsát is készíteni belõlük? A fokhagyma nem túl intenzíven, de épp kellemesen érezhetõ ebben a puha sós finomságban.
Hozzávalók 30 db pogácsához:
Tésztához:
- 55 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztõ
- 1 tk cukor
- 2 dl tej
- 2 kk só
- 1 tojás sárgája
- 1 dl tejföl
- 10 dkg margarin
Hajtogatáshoz:
- 20 dkg margarin
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 1 nagy marék friss spenótlevél
Kenéshez:
- 1 egész tojás
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztõt, majd a liszthez adjuk.
Hozzáadjuk még a sót, a tejfölt, a szobahõmérsékletû margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A margarint egy tálkába tesszük, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat és alaposan elkeverjük.
A spenótleveleket több lérõl átmossuk, a nagyobb levelek vastag erét és a szárakat letépjük.
Konyhai papírtörlõvel itassuk le róluk a vizet, majd egy éles késsel vágjuk apróra.
Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a fokhagymás margarint.
Egyenletesen rászórjuk az aprított leveleket.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felsõ sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretû pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb.
Kb. 20 percet még kelesztjük.
Lekenjük egy felvert tojással.
Elõmelegített sütõben 25 perc alatt 180 fokon hõlégkeveréssel megsütjük.