Spenótos, fetasajtos házipite
sponsored links
Ki mondta, hogy csak édes lehet egy pite? :) Ez éppen spenóttal van töltve, így jó sok vasat tartalmaz, ami elengedhetetlen a vérképzõdéshez. Ajánlom egy könnyed ebédre, önmagában, vagy esetleg egy kis saláta körettel. Hidegen, melegen egyaránt finom, akinek nagyon hiányzik belõle a hús, az tehet bele például bacon kockákat, de néha nem baj, ha kihagyjuk a húst...
Hozzávalók a tésztához :(18 cm-es piteformához)
- 2 bögre teljes kiörlésû, magvas kenyérliszt
- annyi víz, amitõl nem lesz ragacsos, de egybeáll a tésztánk
- egy teáskanál só
- 2 evõkanál hideg vaj
Ha ezzel megvagyunk kinyújtjuk és kibéleljük vele a vajazott, lisztezett piteformát. Elõmelegített (180 fokos) sütõben "vakon" sütjük. Vakon sütés, annyit tesz, hogy töltelék nélkül elõsütjük, lehetõleg valami nehezék alatt, hogy ne púposodjon fel a tészta (kerámiagyöngy, vagy cseresznyemag). Amíg sül a tészta készítsük el a tölteléket.
Töltelék hozzávalói:
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 bögre fagyasztott, vágott spenótlevél
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- 2 dl zsírszegény, laktózmentes tejszín
- 1 egész tojás
- 15 dkg fetasajt
A spenótot megpároljuk, fûszerezzük. Nyomjuk rá a fokhagymát, majd adjuk hozzá a tejszínt is. Fõzzük alacsony lángon 5 percig. Vegyük le a tûzrõl és ha egy kicsit hûlt, nagyon gyors mozdulatokkal keverjük bele a tojást. Ha nagyon hígnak látjuk, adjunk hozzá még egy tojást, hiszen ha felvágjuk a pitét, nem szeretnénk, ha kifolyna a töltelék. (Ezen a ponton adhatjuk hozzá, ha kedvünk tartja a pirított bacon kockákat).
Vegyük ki a sütõbõl a tésztát, ami félig sült és kanalazzuk bele a tölteléket. Morzsoljuk a tetejére a fetasajtot, majd tegyük vissza a 180 fokos sütõbe fél órára, amíg a sajt szépen kezd olvadni és a teteje egy kicsit meg is pirul.
Ha óvatosan kivettük a formából, már szeletelhetjük és fogyaszthatjuk is.