Spenótos-diós rakott palacsinta hús nélkül
sponsored links
Kis kertecskémben szépen megnõttek a spenótok, lett belõlük mindenféle spenótos finomság és még a kis nyuszikámnak is jutott belõle bõven. Ez is egy a finomságok közül, amiben élvezhettem munkám gyümölcsét. Na jó.. a spenóttal igazából aztán nem sok munka volt, csak el kellett szórni a magokat és meglocsolni párszor. Hamarosan elültetem a következõ adagot is.
Az eredeti recept Lajos Maritól származik. Gonosz vagy nem gonosz módon ezt is átvariáltam, annak függvényében, hogy mibõl mennyi volt még itthon. Például a spenótból összesen sem volt már 1 kg, mint ahogy írta az eredeti recept, de szerintem ennyi spenót is teljesen megfelelõ mennyiség hozzá. Ha több van belõle, rakhatunk bele többet, de mi ennyivel is degeszre tömtük magunkat, mivel a dió miatt nagyon laktató étel. Mivel a dióhoz jól illik a fokhagyma, így azt is tettem bele, és mert sajtból sosem elég, abból is többet használtam.
Most csináltam elõször rakott palacsintát, mivel én amúgy nem vagyok nagyon oda a palacsintáért, de meg kell mondjam, nagyon finom volt ez a fogás. Egyszerû elkészíteni, finom, laktató, és ami még +pont, hogy remekül fagyasztható. Ami megmarad, tegyük el a mélyhûtõbe, és késõbb mikróban megmelegítve ugyanolyan finom, mint frissen.
Húsmentes napokra melegen ajánlom.
Hozzávalók
A palacsintákhoz:
- 3 dl tej
- 3 tojás
- 15 dkg finomliszt
- 2 ek olaj + a formához
- só
- bors
A töltelékhez:
- 25 dkg friss, zsenge spenót szárával együtt
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 nagyobb piros kaliforniai paprika
- 10 dkg dió ledarálva
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl tejszín
- 10 dkg reszelt sajt (trapista vagy edami)
- 1 tojás
- fél csokor petrezselyem
- só
- bors
- szerecsendió
Az öntethez:
- 1 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1,5 dl tejszín
- 1 púpos ek finomliszt
- 1 tojás
- só
- bors
Elkészítés
- A palacsintatésztához eldolgozzuk a tejben a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, majd apránként a liszthez keverjük. Ne legyen csomós. Lefedjük és fél órát pihentetjük. Ezután elkeverjük benne az olajat és 8-10 db palacsintát sütünk belõle.
- A töltelékhez a spenótot megmossuk, lecsöpögtetjük. Ha fiatal, zsenge, akkor nem szükséges elõfõzni, egyébként 3 percig forró, sós vízben kéne fõzi és leszûrni. A továbbiakban úgy írom, ahogy én is csináltam, tehát nem kellett elõfõzni a spenótot.
- A hagymát apróra vágjuk, a petrezselymet szintén és a paprikát felkockázzuk. 5 dkg vajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a 2 gerezd zúzott fokhagymát, a darált diót, a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót adunk hozzá és hozzákeverjük a spenótot. Pár perc alatt puhára fõzzük és hagyjuk kihûlni.
- Ha kihûlt, összekeverjük a petrezselyemmel, a paprikával (egy keveset félreteszünk), 1 tojással és 5 dkg reszelt sajttal.
- Az öntethez a vajban világosra pirítjuk a lisztet, simára keverjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk és lassú tûzön besûrítjük. A tûzrõl lehúzva beleolvasztjuk a maradék sajtot, a tejszínt és a tojást.
- Megtöltjük a palacsintákat a töltelékkel és félbevágjuk õket. Kissé egymásnak döntve, vágott felükkel fölfelé kiolajozott, mélyebb tûzálló tálban rakosgatjuk õket, meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk a félretett paprikával és 200°C-os sütõben 25-30 perc alatt megsütjük.