Spenót magyar módra
sponsored links
Az idei enyhe tél eredményeképpen januárban is lehet spenótot kapni, így az ezúttal rekonstruált étel alapja szintén ez: ecetes-édes fõtt spenót, hozzá sült hallal. A receptet Johann Coler OEconomia[1] címû, háztartásról szóló könyvében találtam.
Maga a recept egyszerû, a legnagyobb fejtörést a halnevek beazonosítása okozta.
A „Grundeln oder Kressen” elnevezést viszonylag könnyem megtaláltam: a „Grundeln” szót ma a gébekre használják (a „Kressen” ennek tájnyelvi megfelelõje), de hogy a 16. század végén vajon melyik halfajra értették, mára már rejtély, ugyanis a különféle gébfajok sorra szorítják ki egymást és más fenéklakó halakat is a vizekbõl.
A „Herbstlachs” (szó szerint fordítva „õszi lazac”) elsõ hallásra nekem inkább pisztrángot, mint lazacot sejtetett, és némi keresgélés után meg is találtam, hogy a sebes pisztrángról van szó.
A „Neunauge”, azaz „kilencszemû hal” az ingola, amely a szeme mögötti ...