Spenót burgonyás, sonkás, fûszeres rúddal
sponsored links
A spenótfõzeléket én nagyon szeretem az egyik kedvenc fõzelékem, de a férjem is megeszi. Egész évben készítem, amikor frissen lehet kapni, akkor abból, de mélyhûtött parajom is szokott lenni, vagy ha elfogy, akkor boltban veszek, de nem a pürés formát, hanem a darabosra vágottat. A feltét nagyon változatos lehet hozzá, (pl. fasírt, sült hús, bundás kenyér, húsos krokett, burgonyakrokett, fõtt tojás stb.) A spenótból ha marad nem szabad felmelegíteni, az oxálsavtartalma miatt. Hûtõbõl kivéve étkezésig szobalevegõn tartsuk.
Hozzávalók: 4 adag (de bõ)
1 kg spenót, vagy 2 doboz mélyhûtött paraj, (én most ebbõl készítettem), 3 ek. olaj vagy 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 4 dl tej, só, õrölt bors, 4 gerezd fokhagyma (ez ízlés dolga, lehet több is)
Burgonyás, sonkás, fûszeres rúd:
40 dkg áttört, fõtt burgonya, 10 dkg liszt, 20 dkg sonka (darált vagy apróra vágott), 2 tojás, zöldpetrezselyem apróra vágva, só, bors, liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
A spenótot (ha mirelit) ki kell lassan olvasztani. Az olajból a liszttel világos rántást készítek, beleteszem az apróra vágott fokhagymát, a spenótot, sózom, borsozom, kevés vizet öntök rá, majd a forrástól számítva 5-10 percig takarékon fõzöm, majd a tejjel felengedem és jól felfõzöm.
Burgonyarúdhoz a burgonyát 10 dkg liszttel, 1 tojással kevés olajjal , sóval, borssal, zöldpetrezselyemmel, sonkával jól összegyúrom. 8 cm hosszú, 2 cm széles rudakat formáltam belõle, és lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába mártottam és forró olajban kisütöttem.