Spenót-burgonya felfújt/Spinat-Erdäpfel Auflauf

2014-05-29

sponsored links

Rezept unten auch auf Deutsch

Ki gondolná, hogy sokak gyermekkori rémálma, a spenót, nálunk annyira sikeres volt, hogy a vendég gyerekek sokszor  elõre megrendelték tõlem pizsamapartik alkalmával. Tény, hogy a spenót nagy kedvencünk. "Konyhálkodásom" során már sokféleképpen készítettem, télen fõleg mélyhûtött spenótlevélbõl (a paszírozottat kevésbé kedvelem). A legjobb azonban, mikor még friss, zsenge. Ilyenkor ránézni és enni egyaránt öröm. Most is ez inspirált. Végül is a burgonya és a többi hozzávaló már csak kiegészítõ társai a fõszereplõ spenótleveleknek.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg B típusú, nem szétfövõ burgonya
25 dkg póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
40 dkg friss spenót
fél csokor petrezselyem
1/2 tk kakukkfû
1 tk oregánó
1 ek olívaolaj
2 tojás
25 dkg joghurt
10 dkg  intenzív, karakteres ízû sajt (reszelve)
só, bors
szerecsendió
vaj
A burgonyát héjában puhára fõzöm, meghámozom és felkarikázom.A pórét megpucolom, hosszában félbevágom és vékonyan felszeletelem. A megtisztított fokhagymát finomra vágom, a spenótot megmosom és  egy késsel leszárazom, kivágom a fásabb, vastagabb szárdarabokat, a leveleket durvára összevágom.
A sütõt 180 fokra elõmelegítem. A forró olajon a pórét megdinsztelem, hozzádobom a fokhagymát, spenótot, összevágott petrezselymet. Kissé megsózom, borsózom és addig hagyom a tûzön, míg a spenót kissé összeesik.
A tojásokat felverem egy tálban. Simára keverem a joghurttal, az összevágott  (vagy szárított) oregánóval, kakukkfûvel és 7 dkg sajttal.  6 evõkanállal a spenóthoz keverek belõle, megsózom, megborsózom és csipet szerecsendiót reszelek hozzá.
Egy felfújt formát kivajazok, a burgonya felét lerakom, a spenótot rásimítom. A maradék burgonyával befedem és a megmaradt tojásos joghurttal megöntözöm. A maradék sajtot rászórom. Betolom a sütõbe és 35-40 perc alatt készre sütöm.


***

Spinat ein vielseitiges Allroundtalent, das gut schmeckt und noch dazu gesund ist. 
Zutaten für 4 Personen:
400 g Blattspinat
250 g Porree
600 g Erdäpfel (speckig)
3 Knoblauchzehen
1/2 Bund Persilie
1/2 TL Thymian
1 TL Oregano
1 EL Olivenöl
2 Eier
250 g Joghurt
100 Bergkäse
Salz, Pfeffer
Muskat
Butter
Erdäpfel mit der Schale weich kochen, heiß pellen und in Scheiben schneiden. Lauch putzen, längs halbieren und in Streifen schneiden. Knoblauch schälen und fein hacken. Spinat waschen und putzen, grob hacken. Rohr auf 180°C vorheizen. Lauch im heißen Öl unter Rühren glasig werden lassen. Knoblauch, Spinat  dazugeben, bei mittlerer Hitze 10 Minuten dünsten. Petersilie unterrühren und mit Salz und Pfeffer würzen.
Eier in eine Schüssel aufschlagen, mit Joghurt, Oregano, Thymian und 70 g vom Käse glatt rühren. 6 EL davon mit dem Gemüse vermischen, mit Salz, Pfeffer und Muskat abschmecken.
Eine Auflaufform mit Butter ausfetten, die Hälfte der Erdäpfel hineinlegen, Spinatmischung darauf verteilen, übrige Erdäpfel darauf legen, mit restlicher Eiermasse übergießen und mit Käse bestreuen. Gratin im Backrohr 35-40 Minuten überbacken.

Folytats a blogon ... notburga.blogspot.com/2014/05/spenot-...

sponsored links

Keres?s