SPENÓTFÕZELÉK, a magam módján...
sponsored links
Nagyon szeretem a spenótot. Sajnos egyedül vagyok e szeretettel a családban. Senki nem eszi rajtam kívül. Ebben csak az a pozitívum, hogy úgy csinálom, ahogy én szeretem. Újhagymával, szerecsendióval, tejszínnel és besamel mártással... Fõzted már így? Szerintem így a legfinomabb! Tégy egy próbát, biztos fog ízleni. Imádom a zsenge, haragos zöld leveleit. Olyan finom fõzelék, kár hogy a gyerekek zöme nem szereti, pedig egy tavaszi vitamin bomba...
Hozzávalók 2 személyre: 1/2 kg friss leveles spenót, 2 szál újhagyma, 2 gerezd duci fokhagyma, kevés olaj, 3-4 evõkanál liszt, 2dl tej, 2 dl fõzõtejszín, 1 tojás, só, õrölt fekete bors, szerecsendió.
A spenótot sós vízben pár perc alatt megfõzzük, majd lecsepegtetjük és késsel összevágjuk. Közben egy lábosban olajat forrósítunk, az apróra felvágott hagymákat üvegesre pirítjuk benne, majd mérsékelve alatta a tüzet, hozzáadjuk a lisztet. Állandóan kevergetve, zsemleszínûre pirítjuk. A tejet és a fõzõtejszínt hozzáöntjük, majd állandóan kevergetve tejföl sûrûségû besamelt fõzünk belõle. Ízesítjük a mártást sóval, õrölt borssal és szerecsendióval. a vágott-fõtt spenótot a mártáshoz keverjük, ha kell még öntünk hozzá tejet, hogy fõzelék sûrûségû legyen. Felfõzzük, majd a végén hozzákeverünk egy tojást. Egyet rotyogtatunk rajta, majd elzárjuk alatta a tüzet. Fokhagymás sült kenyérkockákkal tálaljuk. Imádnivalóan krémes...