Spekulatius

2014-02-03

sponsored links




Minden évben sütök ilyen kekszet, a téli idõszakom meghatározó ropogtatni valója, decemberben pedig egyszerûen kötelezõ!
Az a helyzet, hogy én nem igazán rajongok a mézeskalácsért, itt-ott elcsípek pár darabot, de ennyiben ki is merül a dolog, nálam a befutó, ez a ropogós fûszeres keksz, amit mandulával és dióval is szoktam készíteni. Most dió került a tésztájába.
Jól záródó fémdobozban szoktam tárolni, persze nem sokáig, napok alatt elfogy, nálam tea, a többieknél egy pohár tej kíséretében. Amikor kinyitjuk a dobozt, hogy újabb kekszet csenjünk, a doboz fölé hajolva fûszerektõl illatos kekszhalom fogad....egyszerûen imádom!
Én spekulatius fûszerkeveréket használok, amit bioboltban szoktam beszerezni, de külön is hozzátehetjük a fûszereket, õrölt fahéjat, kardamomot, szegfûszeget, vagy esetleg csillagánizst...




hozzávalók

100 g puha vaj
110 g lágy sötétbarna nádcukor
1 tojás
250 g liszt
3 tk spekulatius fûszerkeverék
60 g dió darálva
1 tk sütõpor

A puha vajat a cukorral és a tojással keverjük habosra
A lisztet szitáljuk egy tálba a sütõporral együtt, keverjük bele a spekulatius fûszert, és a darált diót, majd adjuk a vajas elegyhez
Dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd a gombócot alufóliába csomagolva tegyük pár órára hûtõszekrénybe
Két sütõpapír között nyújtsuk kb. fél centisre, de nyújthatjuk még vékonyabbra is, kb. 2 mm-re
Szaggassuk ki, béleljük ki a sütõlemezt sütõpapírral vagy szilikon sütõlappal, és süssük a kekszeket kb. 15 percig
Tároljuk fémdobozban






Folytats a blogon ... insalatadipolpo.blogspot.com/2014/02/...

sponsored links

Keres?s