Spagetti zöldborsós húsgombóccal

2018-01-09

sponsored links

Még tavaly fõztem ezt az ételt, akkor készültek a képek, csak a recept közzététele maradt el. Nagyon jól sikerült, szerettük. Most is megenném, annak ellenére hogy a karácsonyi és szilveszteri habzsi-dõzsiben kicsit sok volt a hús, legalábbis nekem, aki hetente egy-két húsos ebéddel is beérné. 

Na de nálam van egy olyan szabály, hogy ha tésztaételrõl van szó, amibe hús is kerül, nagyvonalúan szemet hunyok a hús felett. :)


Hozzávalók:
- 50 dkg sertés + marha darálthús vegyesen
- 1 tojás
- 2-3 evõkanál zsemlemorzsa
- cayenne bors
- õrölt pirospaprika
- só
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1-2 chilipaprika
- 40 dkg hámozott paradicsom konzerv (a levével)
- 1 kis doboz sûrített paradicsom konzerv (7 dkg)
- 20 dkg mirelit zöldborsó
- 6-7 levél friss zsálya
- 40 dkg spagetti
+ a tálaláshoz reszelt parmezán vagy Grana Padano sajt 


A spagettit sós vízben "al dente" kifõzzük, leszûrjük, kevés olívaolajjal összekeverjük.
A mirelit zöldborsót enyhén sós vízben puhára fõzzük, leszûrjük.


Közben pedig:

A darált húst egy tálban összedolgozzuk a tojással, cayenne borssal, csipetnyi sóval, kevés pirospaprikával és annyi zsemlemorzsával, hogy nem túl lágy, szépen formázható masszát kapjunk. Diónyi gombócokat formálunk belõle és egy magas falú serpenyõben 2-3 evõkanálnyi olívaolajat hevítve megpirítjuk a húsgombócokat. Ha egyszerre nem fér a serpenyõbe az összes hús, két-három részletben is elkészíthetjük. Az összeset szedjük ki papírtörlõvel bélelt tányérra.

A visszamaradt olajban pároljuk meg a nagyon apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. A végén adjuk hozzá a picire feldarabolt chilipaprikát is. Öntsük bele a felkockázott, hámozott paradicsomkonzervet a levével valamint a sûrített paradicsomot is. Keverjük össze. Ha túl sûrûnek érezzük, 1 - 1,5 dl vizet adhatunk hozzá. Ízesítsük sóval és aprított, friss zsályalevéllel. Amikor a mártás felforrt, tegyük bele a húsgombócokat, fõzzük körülbelül 5 percig. A végén jöhet a zöldborsó is. Egyet forraljunk rajta és már tálalhatjuk is.

Ha jól dolgoztunk, körülbelül egy idõben készül el a mártás és a spagetti.


Reszelt parmezánnal vagy Grana Padano sajttal a legfinomabb.

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2018/01/spaget...

sponsored links

Keres?s