Spagetti paradicsomos húsgombóccal
sponsored links
Ezúttal egy Közép-Olaszország-beli klasszikusra, a Spaghetti alla chitarra con le pallottine-re emlékeztetõ fogást készítettünk! Azaz, hogy pontosítsunk, nem eredeti chitarra-val, hanem közönséges spagettivel tálaltuk, és a gombócokat nem pirítottuk, hanem fõztük. S, hogy mi a különbség??
A Spaghetti alla chitarra con le pallottine az olaszországi Abruzzo tartomány hagyományos fogása, több száz éve folyamatosan jelen van a régió konyháin. A chitarra szó egyébként gitárt jelent, esetünkben pedig a La chitarra-n egy fakeretben elhelyezett fém (vagy nylon)húrokat értünk, melyre ráfektetik a gyúrt tésztát és a sodrófával egyszerûen ráhengerelnek, a húrok pedig elvágják a tésztát.
Szeretjük is ezeket az ételeket, pláne, ha nem túl bonyolultak, jól értelmezhetõk, hiszen azért vagyunk, hogy együnk, s élvezzük az ízeket! Ha a konyhai teendõk jócskán meghaladják az élvezet idõtartamát, én mindig elbizonytalanodom. Ennél a fogásnál ez a veszély azonban nem fenyeget...
Kell hozzá:
fél kg pulyka vagy sertés darálthús,
1 fej vöröshagyma,
2 tk. õrölt kömény,
1 tojás,
só, bors,
3 ek. kukoricadara ...