Sous vide kacsamell, pírott tészta, pak choi, shimeji gomba
sponsored links
Két kedvencem, a tészta, és a kacsamell zseniális párosítása. Bármilyen zöldséggel (brokkoli, babcsírák, grillezett paprika, ceruzabab) mûködhet a tészta része a receptnek, én most pak choit, meg a shimeji gombát vettem, mert az utóbbival még nem dolgoztam.
A tökéletes kacsa elkészítésének is több verziója létezik, itt a blogon is írtam már róla többször, most a sous vide technológiát választottam. Ha valakinek nincs otthon ilyen gépe (nekem pl. nincs), viszont van vákuumfóliája, fóliázója, egy viszonylag jó elektromos sütõje, meg egy ikeás maghõmérõje, akkor nem is feltétlen szükséges. Egy nagyobb lábasban hideg ? meleg víz keverésével elég könnyen be lehet állítani a kívánt hõmérsékletet, a sütõt 60-65 fok környékére kell belõni, a maghõmérõ meg gondoskodik a folyamatos hõmérséklet visszajelzésrõl. Ha a vízfürdõ kívánt hõmérséklete (ez nálam 54-55 fok volt), alá vagy fölé ugrana a valós érték, csak állítsunk kicsit a sütõn.
Elõnye még (a tökéletesre süthetõ koncokon túl), hogy elõre elkészíthetjük a húsunkat, felhasználás elõtt csak le kell pirítani.
Hozzávalók (2 fõre):
1 kacsamell,
Teáskanálnyi kínai ötfûszer keverék,
3 fokhagyma, felaprítva,
Fél hüvelykujjnyi gyömbér, felaprítva,
Egy friss chili, felaprítva (vágjuk félbe, magozzuk ki az egyik felét, ha nem szeretnénk túl erõsre készíteni a tésztát),
Két pak choi, levelei nem túl vékony csíkokra vágva, szárai felkockázva,
Négy evõkanálnyi szója szósz,
Kb. 30 dkg shimeji gomba,
160 g durum spagetti, vagy valamilyen kínai tészta (pl. Chow Mein),
Kis csokor friss koriander,
Egy lime
A kacsát mossuk meg, töröljük szárazra. Bõrét irdaljuk be (húst nehogy megvágjuk!), fûszerezzük a kínai ötfûszer keverékkel, csomagoljuk vákuumtasakba, 55 fokos vízfürdõben fõzzük két órán át. Vegyük ki a tasakból, töröljük szárazra, pirítsuk a bõrös oldalával kezdve 2-3 percig, majd fordítsuk meg további egy percre. Pihentessük 3-4 percig, szeleteljük félujjnyi vastag szeletekre.
Ha spagetti tésztát választunk, fõzzük sós vízben aldentére, szûrjük le, tegyük félre kevés fõzõvízzel.
1-2 evõkanál mogyoróolajon kezdjük el pirítani a pak choi felaprított szárát. Adjunk hozzá fél dl vizet, pároljuk 4 percig, szedjük tányérra, tegyük félre.
A shimeji gombát mossuk meg, vágjuk le a tönkjérõl, pirítsuk meg, tegyük félre ezt is.
Felhevített wokban 4-5 evõkanál mogyoróolajon kezdjük el pirítani a fokhagymát, gyömbért, chilit, folyamatosan kevergetve, rázva. Kb. 15-20 másodperc után adjuk hozzá a félretett pak choi szárakat, gombát. Öntsük rá a szójaszószt, dobjuk rá a pak choi leveleit, a kifõtt tésztát kevés fõzõvízzel. Rázzuk össze, szedjük tányérra, szórjuk meg koriander levelekkel, végül helyezzük rá a kacsamell szeleteket.