Soroksári leves ? sváb étel paleosan (?Tejszínes paprikás csirke)
sponsored links
Ez egy 2010 júniusából származó recept, csak ma új képeket készítettem!
“Tejszínes paprikás csirke hosszú lével”
- Csirkepaprikáshoz való csirke – kb. 1 kg – amit szeretsz ízlés szerint (egész csirke, csak combok, combok és szárnyak, melle husi stb.)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- zsír vagy olíva olaj
- só, bors, fokhagyma, pirospaprika
- Víz
- 5 dl kókusztej (eredetileg nem tejfölt, hanem tejszínt tesznek bele); vagy 5 dl kesudió tejföl (ez utóbbi azért jobb választás, mert az íze harmonizál az étellel!)
- 2 tojás sárgája a sûrítéshez (ez az eredeti receptben is benne van)
- A fõzéshez nagyméretû fazékra lesz szükséged
“Kalács” a leveshez
- Ma sütöttem fonott kalácsot -, bár nem lehet paleosan omlós tésztát készíteni, de mégis megalkottam a kalács illúzióját
Elkészítés:
- Vágd apróra a vöröshagymát, majd forró zsiradékon pirítsd meg egy kicsit
- A hagymát öntsd föl ujjnyi vízzel és dinszteld meg
- Tegyél a dinsztelt hagymás alapba sót, borsot, piros paprikát, zúzott fokhagymát és keverd át a forró alapot
- Tedd a fazékba a csirke-darabokat, és forgasd át az alappal
- Öntsd fel az eddigieket annyi vízzel, hogy legalább 2-3 ujjnyi magasságban a víz ellepje a hozzávalókat
- Fõzd puhára lassú tûzön, kis fokozaton a csirkét, majd készíts 5 dl magtejfölbõl (kókusztejbõl is lehet!) és 2 tojás sárgájából habarékot
- A tejben keverd el a tojásokat és öntsd bele a levesbe
- Az egészet fõzd össze változatlanul takarékon, és majd akkor zárd el alatta a tüzet, amikor már rotyogni kezd
Ezt az ételt Soroksáron ünnepekkor szokták készíteni – pl. lakodalmakkor, vagy régen búcsúkor. Rendkívül gazdagon elkészített egytálétel. Különlegessége a hosszú lé, a tejszínes habarás és a hozzáadott kalács.
A soroksáriaktól én is úgy tanultam!