Sonkás-zöldséges quiche

2014-04-28

sponsored links





Hozzávalók:

  • 250 g (tönköly)liszt
  • 100 g vaj
  • 8 ek víz
  • 50 g fõtt (húsvéti) sonka (tehetünk többet is, ha van)
  • 3 kisebb rózsa brokkoli
  • 1/2 piros kaliforniai paprika
  • 10 db sárga koktélparadicsom
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • õrült bors
Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverjük sóval (kb 1 púpos mk), majd a hideg, kockára vágott vajat hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Közben hozzáadunk kb 8 ek hideg vizet és könnyû tésztát gyúrunk belõle.
  2. Kinyújthatjuk külön, én a formában "nyújtottam" kézzel, arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy egyenletes vastagságú legyen mindenhol. (A formát elõre kivajazzuk.)
  3. Megszurkáljuk egy villával a tésztát, hogy sülés közben ne púposodjon fel, majd 175 fokra elõmelegített sütõben kb 15 perc alatt elõsütjük.
  4. Ezalatt elõkészítjük a tölteléket. A sonkát apró kockákra vágjuk. A brokkolit megfõzzük vagy megpároljuk, majd mindegyik rózsát laposabb szeletekre vágjuk. A koktélparadicsomokat elfelezzük, a paprikát pedig felkockázzuk. A tojásokat egy tálkába ütjük, egy villával kicsit felverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, bõven sózzuk, borsozzuk (bátran adhatunk hozzá egyéb fûszert is ízlés szerint) és kicsit még tovább keverjük a villával, hogy egyenletesen vegyüljenek az összetevõk.
  5. Ha lejárt a 15 perc, kivesszük a tésztát a sütõbõl, egyenletesen elosztva ráhelyezzük a feltéteket majd óvatosan rácsorgatjuk a tojásos-tejszínes öntetet.
  6. Visszatesszük a sütõbe és 175 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük.





 


Megjegyzések, tapasztalatok:
- A quiche-t nevezhetjük a pizza francia verziójának. 
- Hidegen, melegen, bármilyen idény jellegû zöldséggel fogyasztható, uzsonnára is könnyen csomagolható, de igazán remek vacsorára is.
- Többek között itt olvastam a quiche-rõl: http://hu.wikipedia.org/wiki/Quiche

Folytats a blogon ... kingakonyha.blogspot.com/2014/04/sonk...

sponsored links

Keres?s