Sonkás-zöldséges quiche
sponsored links
Hozzávalók:
- 250 g (tönköly)liszt
- 100 g vaj
- 8 ek víz
- só
- 50 g fõtt (húsvéti) sonka (tehetünk többet is, ha van)
- 3 kisebb rózsa brokkoli
- 1/2 piros kaliforniai paprika
- 10 db sárga koktélparadicsom
- 2 tojás
- 2 dl tejszín
- só
- õrült bors
- A lisztet összekeverjük sóval (kb 1 púpos mk), majd a hideg, kockára vágott vajat hozzáadjuk és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Közben hozzáadunk kb 8 ek hideg vizet és könnyû tésztát gyúrunk belõle.
- Kinyújthatjuk külön, én a formában "nyújtottam" kézzel, arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy egyenletes vastagságú legyen mindenhol. (A formát elõre kivajazzuk.)
- Megszurkáljuk egy villával a tésztát, hogy sülés közben ne púposodjon fel, majd 175 fokra elõmelegített sütõben kb 15 perc alatt elõsütjük.
- Ezalatt elõkészítjük a tölteléket. A sonkát apró kockákra vágjuk. A brokkolit megfõzzük vagy megpároljuk, majd mindegyik rózsát laposabb szeletekre vágjuk. A koktélparadicsomokat elfelezzük, a paprikát pedig felkockázzuk. A tojásokat egy tálkába ütjük, egy villával kicsit felverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, bõven sózzuk, borsozzuk (bátran adhatunk hozzá egyéb fûszert is ízlés szerint) és kicsit még tovább keverjük a villával, hogy egyenletesen vegyüljenek az összetevõk.
- Ha lejárt a 15 perc, kivesszük a tésztát a sütõbõl, egyenletesen elosztva ráhelyezzük a feltéteket majd óvatosan rácsorgatjuk a tojásos-tejszínes öntetet.
- Visszatesszük a sütõbe és 175 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzések, tapasztalatok:
- A quiche-t nevezhetjük a pizza francia verziójának.
- Hidegen, melegen, bármilyen idény jellegû zöldséggel fogyasztható, uzsonnára is könnyen csomagolható, de igazán remek vacsorára is.
- Többek között itt olvastam a quiche-rõl: http://hu.wikipedia.org/wiki/Quiche