Sonkás tönkölypizza
sponsored links
A kicsit egészségesebb vonalat követve, ma egy tönkölylisztes pizzát sütöttem. A tésztája egész remek lett, nem száraz, nem tömény. Csodásan megemelkedett a kelesztés alatt. Most én egy darab, ovális finomságot alakítottam belõle, amire fokhagymás tejföl és sovány csirkemell sonka került. A végén pedig megpakoltam zsenge újhagymával, lila hagymával és pár apró paradicsommal.
Hozzávalók 4-6 fõre:
Tésztához:
*20 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
*10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
*1 púpos tk só
*2 ek olívaolaj
*1,5 dkg friss élesztõ
*1,8 dl langyos víz
Szószhoz:
*1,5 dl tejföl
*2 nagy csipet só
*1 csipet õrölt bors
*3 gerezd fokhagyma
Feltéthez:
*15 dkg csirkemell sonka
*15 dkg trappista sajt
A langyos vízbe morzsoljuk az élesztõt, amit jól elkeverünk. A liszteket a sóval egy tálban szórjuk és hozzáadjuk a vízben elkevert élesztõt, az olajat. Rugalmas tésztát dagasztunk. Ha picit ragad, akkor lisztezett felületen átdolgozzuk. Elképzelhetõ, hogy a lisztek miatt a víz mennyisége változhat.
A kidagasztott tésztát gombóccá formázzuk, majd lisztezett tálba rakjuk és lefedjük. Meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
A szószhoz a tejfölbe szórjuk a sót, borsot és belezúzzuk a megtisztított fokhagymát, majd jól elkeverjük.
A sajtot lereszeljük, a sonkát vékony darabokra vágjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd sütõpapíros tepsire fektetjük.
A pizzát egyenletesen megkenjük a tejfölös szósszal, rárakjuk a sonkát és megszórjuk a sajttal.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütõ bemelegszik.
180 fokon hõlégkeveréssel kb. 15 perc alatt megsütjük.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.