Sonkás-sajtos-tejfölös papucs
sponsored links
Még tavaly húsvét körül kinéztem ezeket a papucsokat, de annyi finomság készítése van tervben folyamatosan, hogy mindeddig nem került rá sor. Valamelyik nap több száz kilométert utaztam - ilyenkor az elõzõ nap szeretek olyan sós finomságot sütni, melyet jól lehet csomagolni és könnyen lehet eszegetni az autóban. Erre az utazós napra sütöttem ezeket a papucsokat. Nagyon finom, ajánlom Nektek is ilyen utazós vagy kirándulós napokra, és vendégvárásra is. De a gyerekeknek tízóraira is lehet csomagolni.
Hozzávalók a tésztához: kb. 25-30 darabhoz
- 50 dkg sima liszt
- 15 dkg zsír
- 3 dkg friss élesztõ
- 3 dl langyos tej
- 1 evõkanál kristálycukor
- 1 evõkanál só
A töltelékhez:
- 10-15 dkg sonka
- 2 dl tejföl
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- só és õrölt bors ízlés szerint
+ a tetejére 1 db felvert tojás
Elkészítés:
1. Kb. 1 dl langyos tejben az 1 evõkanál cukorral felfuttatjuk az élesztõt. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a zsírt, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt és a maradék tejet és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez apróra vágjuk a sonkát és a megtisztított hagymát, majd összekeverjük a tejföllel és a reszelt sajttal, ízesítjük sóval, õrölt borssal.
3. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk kb. 5 mm vastagra, majd egyenlõ négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk tölteléket és a két szélét összecsípjük (érdemes jó erõsen összecsípni, hogy sütés közben ne nyíljanak szét). Sütõpapíros tepsire tesszük egymástól picit távolabb, mert sütés közben megnõnek egy picit - tetejét lekenjük a felvert tojással.
4. Elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben kb. 13 percig sütjük. (a sütési idõ tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet - nálam 13 percig sültek)
Hozzávalók a tésztához: kb. 25-30 darabhoz
- 50 dkg sima liszt
- 15 dkg zsír
- 3 dkg friss élesztõ
- 3 dl langyos tej
- 1 evõkanál kristálycukor
- 1 evõkanál só
A töltelékhez:
- 10-15 dkg sonka
- 2 dl tejföl
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- só és õrölt bors ízlés szerint
+ a tetejére 1 db felvert tojás
Ezen a képen tényleg úgy néznek ki,
mint egy kis török topánkánk. :)
Elkészítés:
1. Kb. 1 dl langyos tejben az 1 evõkanál cukorral felfuttatjuk az élesztõt. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a zsírt, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt és a maradék tejet és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez apróra vágjuk a sonkát és a megtisztított hagymát, majd összekeverjük a tejföllel és a reszelt sajttal, ízesítjük sóval, õrölt borssal.
3. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk kb. 5 mm vastagra, majd egyenlõ négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk tölteléket és a két szélét összecsípjük (érdemes jó erõsen összecsípni, hogy sütés közben ne nyíljanak szét). Sütõpapíros tepsire tesszük egymástól picit távolabb, mert sütés közben megnõnek egy picit - tetejét lekenjük a felvert tojással.
4. Elõmelegített 180 fokos légkeveréses sütõben kb. 13 percig sütjük. (a sütési idõ tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet - nálam 13 percig sültek)
Ezt a szép aranyesõt az udvarról szedtem.
Hirtelen 1 nap alatt virágba borult a két aranyesõbokrom,
szép lett tõlük az udvar.